Üzleti tippek

A GVH eljárást indított a MÁV ellen

admin
admin

2005. 05. 30. 12:46

A Gazdasági Versenyhivatal versenyfelügyeleti eljárást indított a Magyar Államvasutak Rt.-vel szemben, amelyben azt vizsgálja, hogy visszaél-e gazdasági erőfölényével a magán vasúttársaságokkal szemben.

A Gazdasági Versenyhivatal közleménye szerint a vasúti piacnyitást követően a magán vasúttársaságok a vasúti árufuvarozásba kívántak bekapcsolódni, amelyhez a vasúti pálya és más pályatartozékok használatára, illetve egyes járulékos szolgáltatásokra a vasúti infrastruktúrát üzemeltető MÁV Rt.-vel kell szerződést kötniük. A pályahasználati szerződéskötés és a pályához való hozzáférés körülményeit több GVH-hoz érkezett bejelentés is kifogásolta.

A Versenyhivatal április 29-én kiterjesztette a korábban indított versenyfelügyeleti eljárást és további olyan magatartásokat is vizsgálat alá vont, amelyekkel a MÁV Rt. – fuvarozói piaca és piaci helyzete védelme érdekében – akadályozhatja a vasúti piacon kialakuló versenyt, illetve annak erősödését. A kiterjesztett vizsgálat az állami vasúttársaság kezelésében lévő vasúti pályaelemekhez való hozzáférésre, a MÁV Rt. részéről nyújtott szolgáltatások díjának indokoltságára, illetve a vasúttársaság fuvaroztatóival feltételezhetően megkötött kizárólagos megállapodásokra terjed ki.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.