Üzleti tippek

Az EU gazdaságába vetett bizalom csökkenésére lehet számítani

Elemzők szerint valószínű, hogy a EU bizottsága által hamarosan kiadásra kerülő május hónapról szóló bizalmi mutatók az eurózónás gazdaságról csökkenést jeleznek majd, jobbik esetben változatlanok maradnak.

Az eurózóna gazdasági helyzetére vonatkozó bizalmi indexek rossz adatait elsősorban a zónát meghatározó jelentős nemzetgazdaságok gyenge bizalmi mutatói okozzák. Az üzleti bizakodás az övezetben általában egyre gyengébb október óta, s valószínűleg az irányzat folytatódik májusra is – nyilatkozta a HSBC nagybank elemzője.

Olyan sok a bizonytalansági tényező, például a magas olajárak, több országban a fogyasztói bizalom vészes romlása, hogy csak az ezek terén beálló határozottan kedvező fordulat esetén mozdulhat el az eurózónás bizalmi index pozitív irányba, legkorábban a nyári hónapok valamelyikében.

Az európai beszerzési menedzserek véleményét tükröző és a héten kiadásra kerülő indexek még biztos nem mutatnak semmi kedvező változást. Ami elég komoly gond, hiszen a feldolgozóiparban dolgozó menedzserek véleménye a múlt hónapról inkább a gazdaság visszaesését, semmint növekedését jelezte, hiszen a mutató a “vízválasztónak” tekinthető 50 pont alá került, olyan mélyre, ahol 2003. szeptembere óta nem volt. A szolgáltatási szektorban még 50 pont feletti volt és maradhat az érték.

Az egyetlen kedvező fejlemény az eurózóna inflációjának májusra várható enyhe csökkenése lehet, azzal együtt, hogy a májusi németországi árdrágulás üteme erősödött áprilishoz képest. A Credit Suisse First Boston közgazdásza szerint az inflációs érték továbbra is 2 százalék alatt maradhat az övezet egészére számolva.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik