Üzleti tippek

Húsvét miatt pörgött a kiskereskedelem márciusban

A kiskereskedelmi forgalom márciusban dinamikusan folyó áron 8,2 százalékkal, változatlan áron 7,4 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva előző év azonos hónapjához képest 3,5 százalékkal emelkedett.
cikk küldése nyomtatás betűméret:

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) gyorsjelentése szerint a korábbi hónapokhoz viszonyított jelentős növekedést főként az okozta, hogy a hónap végi húsvét miatt az ünnepi bevásárlások 2005-ben márciusra estek, míg 2004-ben nagyrészt áthúzódtak áprilisra.

Idén az első negyedévben az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 1130 milliárd forint, ezen belül márciusban 432 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A változatlan áron, naptárhatástól megtisztított forgalom az első három hónapban 3,0 százalékkal, haladta meg az egy évvel korábbit.

A húsvét hatása az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainál a legszembetűnőbb. Míg a fogalom volumene kiigazítás nélkül számítva 7,5 százalékkal emelkedett, naptárhatással kiigazítva csak 0,9 százalékos a bővülés az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítési volumene kiigazítás nélkül 7,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,6 százalékkal bővült. A leggyorsabban (kiigazítás nélkül 20 százalékot meghaladóan) – a csekély súlyú használtcikk- és csomagküldő kiskereskedelmen túl – az illatszer-, a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, valamint könyv-, újság-, papíráru-kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt márciusban az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Viszonylag dinamikusan (9,1 százalékkal) bővült az iparcikk jellegű vegyes kiskereskedelem változatlan áron számított értékesítése. Mérsékelten bővült a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-, valamint a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem értékesítése.

Az Európai Unióban a márciusi kiskereskedelmi konjunktúra kissé javult az előző hónapokhoz képest. A 25 EU-tagországra 2,1 százalékos, az EU-15-re 2,3 százalékos, az eurózóna országaira 1,4 százalékos (kiigazított) növekedést becsült az Eurostat az előző év azonos hónapjához képest. A még nem minden országra publikált adatok szerint a legmagasabb növekedést a dán (8,2 százalék), a szlovák (8,1 százalék), valamint a svéd (8,0 százalék) kiskereskedelem érte el. Németország 0,6 százalékos, Franciaország 1,5 százalékos, az Egyesült Királyság 3,8 százalékos növekedést, Lengyelország 5,7 százalékos visszaesést jelentett.

A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem márciusi eladási volumene 2,6 százalékkal csökkent, a gépjárműüzemanyag-eladásoké 3,3 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított (kiigazítás nélküli) volumene az első három hónapban 3,1 százalékkal, márciusban 5,2 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik