Üzleti tippek

Nyereségessé vált a Pápai Hús Rt.

Az első negyedévben 10 százalékkal növelte árbevételét és mintegy 400 millió forinttal javította eredményességét a Carnex csoporthoz tartozó Pápai Hús (PH) Rt., illetve a hozzá kapcsolódó három élőállat-termelő kft. a bázisidőszakhoz képest.

A Carnex egyúttal cáfolta azokat a sertéstermelői körökben ismét felröppent híreszteléseket, amelyek szerint a PH bezárására készülne –írja a Világgazdaság. A gazdálkodói félelmek azon alapultak, hogy a pápai cég korábban nem a beszállítói elvárások szerint emelte a sertésárakat. Mára azonban a félreértések tisztázódtak, a PH pedig arculatváltásra készül.

A 400 milliós teljesítményjavulás azt jelentette, hogy a pápai cégcsoport a tavalyi veszteségek után mintegy 100 milliós nyereséget ért el az első negyedévben. Az eredmény zöme a három sertéstermelő cég tevékenységéből származott, miközben a PH gazdálkodása a negatív tartományból pozitívba fordult át. A Carnex továbbra is arra törekszik, hogy húsipari cégei – a PH, a Falcotrade Rt. és a Borsi Húsipari Rt. – hazai sertéseket vásároljanak fel, ehhez azonban a gazdálkodóktól versenyképes árú hízókat vár. A cégcsoport a mai 850 ezerről legalább egymillióra kívánja növelni éves vágásszámát a közeljövőben.

Mint ismert, a Carnex mintegy 50 milliárd forint éves húsipari árbevételével a hazai húspiac második meghatározó szereplője a Csányi Sándor OTP-vezérhez tartozó Délhús–Pick vállalati kör után. Bár a Carnex korábban a Zalahús Rt.-t és a Herzet is felmérte, a cégvezetés hétfőn ismét megerősítette, hogy a magyar húságazatban nem tervez újabb akvizíciókat

Ajánlott videó

Olvasói sztorik