Üzleti tippek

Nem járnak étterembe a magyarok

A magyarok túlnyomó többsége feleslegesnek tartja az éttermi költekezést, s szívesen süt-főz otthon. A külföldiek közül kedvenceink a hazai ízekre talán leginkább emlékeztető az olasz konyha fogásai. Többek mellett ez is kiderült a GfK Hungária Piackutató Intézet „Étkezési szokások 2005″ című Jelentéséből.

A GfK Hungária Piackutató Intézet legutóbbi, a magyarok étkezési szokásait felmérő kutatása meglepő tapasztalatokkal szolgál. Az adatok tanúsága szerint honfitársaink mintegy 80 százaléka úgy tartja, felesleges étteremre költeni és csupán 20 százaléka járna el otthonról minden este vacsorázni, ha tehetné. Meglepő, és a közhiedelmekkel ellenkező módon többségünk (83 százalék) nem kedveli a gyorséttermeket.

A nemzetközi konyha étkeinek fogyasztásával kapcsolatos kérdésekre adott válaszokból kiderül, hogy legkedveltebbek a nemzetközi konyhának a magyar íz-, s egyben ízlésvilághoz legközelebb álló formái.

Honfitársaink legnagyobb arányban egyértelműen az olasz konyha mellett tette le voksát, 22 százalékuk otthon is szívesen fogyaszt olasz ételeket, 14 százalékuk pedig étteremben is ilyen fogást rendel.

Az élmezőnyben üdítő kivételt képez a kínai konyha, mely sikerének titka talán – más távol-keleti konyhákkal ellentétben – elterjedtségében rejlik. A megkérdezettek 13 százaléka fogyaszt kínai ételt otthon és étteremben egyaránt.

Az élbolytól némileg lemaradva áll a harmadik helyen a görög konyha friss zöldségeivel és száraz húsételeivel. Ám a megkérdezettek közül már csupán csak 7 százalék készít el otthon ilyen ételeket és 8 százalékuk fogyasztja őket étteremben.

További helyezettek a mexikói, a francia és az indiai konyha finomságai.
Mindezzel együtt azonban el kell mondani, hogy a magyarok 67 százaléka sem otthon, 75 százaléka pedig étteremben sem kísérletezik a nemzetközi konyha kulináris különlegességeivel.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik