Üzleti tippek

Jelentősen nőtt az új EU-tagok idegenforgalmi bevétele

A nyugat-európai turisták tavaly ugyanakkora összeget költöttek el az újonnan csatlakozott és a 2007-ben csatlakozó közép-kelet-európai országokban, mint amennyit az összes külföldi befektető a 10 országban megtermelt – áll a francia Le Monde keddi számában.

A francia gazdasági minisztérium felmérése alapján a napilap keddi számában megjelent, hogy évi 40 millió turista tölt átlag 4,5 napot a térségben. Az ide látogató turisták száma közel 10 éve stagnál, ezzel szemben a turizmusból fakadó bevétel megduplázódott az elmúlt években, és tavaly elérte a 20 milliárd eurót, amely a külföldi befektetők által megtermelt összegnek felel meg.

A Le Monde értékelése szerint a kelet-európai országok legfőbb bevételi forrása a turizmus lett, amely a belső termelés 3,5 százalékát jelenti. Ez az arány 15 százalék a mediterrán országokban. A foglalkoztatottság szempontjából is fontos tényezővé vált ez a szektor: az összmunkaerő 2,5 százaléka, a szolgáltató szektor 8,5 százaléka dolgozik a turizmusban.
A francia mérleg szerint Magyarország 2,9 millió turistát vonzott tavaly, amellyel Lengyelország (13,7 millió), Csehország (5,1 millió) és az egyre népszerűbb Bulgária (4 millió) után a kelet-európai országok között a negyedik helyen áll.

Elsősorban a német (30 százalék) és a brit (7 százalék) turisták látogatják az új EU-tagországokat. A Magyarországra érkező külföldiek idejük nagy részét Budapesten töltik, ahol a legfőbb vonzerőt a termálfürdők jelentik, amelyek Európa termálturizmusának 20 százalékát bonyolítják le.

A francia lap felhívja a figyelmet, hogy a kelet-európai országokban még mindig hiányzik a megfelelő infrastruktúra a az elegendő mennyiségű és választékot kínáló szállások területén, mivel a nemzetközi szállodaláncok gyakorlatilag teljesen lefoglalták a közép-kelet-európai országok szállodakínálatát. Ezért a Le Monde meglátása szerint a 2004 és 2006 között az Európai Bizottság által befektetett 384 millió eurót a jobb szálláslehetőségek kiépítésére kéne fordítani az új EU-tagállamokban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik