Üzleti tippek

1,3 milliárd térségi együttműködésre

Elindult a regionális és kistérségi szintű együttműködés ösztönzésére kidolgozott központi program a Regionális Fejlesztés Operatív Program (ROP) keretében – közölte Kolber István fejlesztési miniszter hétfőn sajtótájékoztatón. Az 1.3 milliárd forintnyi magyar és európai uniós forrásból megvalósuló program célja a területfejlesztésben érdekelt intézmények közötti együttműködés elősegítése képzések révén. A program nem kerül pályáztatásra, az EU fogalomrendszere szerinti kedvezményezettek a regionális fejlesztési ügynökségek, valamint a Balaton Integráció Kht. lesznek, a forrásokból azonban közvetve helyi önkormányzatok, nonprofit szervezetek, valamint vállalkozások is részesülhetnek.

Kolber István rámutatott, a területfejlesztés kulcságazat a magyar gazdaság fejlődése szempontjából, a partnerségen alapuló regionális, kistérségi fejlesztési koncepciók, programok kidolgozásának kiemelt jelentősége van. A régiókkal egyetértésben kiemelte, amagyar régiók a 2007-2013. közötti időszakban önálló operatív programokkal rendelkeznek majd, amelyek kidolgozása jelenleg is tart.

A területfejlesztés intézményrendszerét erősítő korábban elindult három ROP központi program közül regionális és civil kapacitásépítésre 2 milliárd, a régióspecifikus szakmai képzésekre 700 millió, a helyi közigazgatás korszerűsítésére pedig 3.3 milliárd forint jut magyar és európai uniós forrásokból.

Kolber István tájékoztatást adott arról is, hogy az európai uniós támogatás hatékonysága és gyorsítása érdekében a felhasználás szabályait könnyítették. Május közepéig a ROP Irányító Hatóság 120 szerződést kötött 34 milliárd forint támogatásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik