Üzleti tippek

Huszonöt százalékos előleg a nyertes pályázóknak

A Gazdasági Versenyképesség Operatív Program (GVOP) keretén pénzt nyert vállalkozások 25 százalékos előlegigényléssel élhetnek a kormány döntésének értelmében. A jogszabály-csomag elfogadásával az eddigieknél gyorsabban és kevesebb adminisztráció révén lehet fejlesztési forrásokhoz jutni.

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium adatai szerint a GVOP pályázatain eddig 4365 mikro- kis- és középvállalkozás részesült támogatásban. Jó hír a nyerteseknek, hogy az eddigieknél jóval gyorsabban és kevesebb adminisztráció révén juthatnak az európai uniós fejlesztési forrásokhoz.

A kormány a közelmúltban jogszabály-csomagot fogadott el az EU Strukturális Alapjaiból és a Kohéziós Alapból származó támogatások hatékonyabb és eredményesebb felhasználása érdekében. Jelentősebb újítás, hogy a jövőben a nyertes pályázók a támogatási összeg 25 százalékáig előleget is igényelhetnek. Ezt írásbeli kérelem alapján, a támogatási szerződés módosításásával lehetséges.

A döntés értelmében lényegesen csökkent az európai uniós pályázatok benyújtásához, illetve a támogatási szerződések megkötéséhez szükséges dokumentumok száma. Egyes igazolásokra a jövőben egyáltalán nem lesz szükség, mások pedig kiválthatók a pályázó, illetve kedvezményezett nyilatkozatával.

Az ötmillió forint alatti költségvetésű projektek gazdáinak könnyebbséget jelent az is, hogy a jövőben a pályázatukhoz nem kötelesek biztosítékot nyújtani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik