Üzleti tippek

Akcióhét a bioélelmiszerek népszerűsítésére

admin

2005. 05. 23. 00:00

Jelenleg Magyarországon mintegy 130 ezer hektáron, azaz a termőterület mintegy 2 százalékán termelnek bioélelmiszert – mondta Roszik Péter, a Biokultúra Egyesület alelnöke, a Biokontroll Kht. ügyvezetője az MTI-nek, amikor elindította a Magyar Természetvédők Szövetsége által a bioélelmiszerek népszerűsítésére szervezett akcióhét.

A természetvédők Budapesten kívül 10 vidéki városban fogják népszerűsíteni a bioélelmiszer-fogyasztást a következő két hétben. A városok között szerepel Hatvan, Miskolc, Nyíregyháza, Szeged, Debrecen, Sopron és Szombathely is.

Roszik Péter szerint Magyarországon a biotermesztés területe feleakkora, mint az EU-átlag. A magyar termesztők átlagosan egy hektárra 10-100 ezer forintot kapnak támogatásként, attól függően, hogy mit termelnek. Roszik Péter szóvá tette, hogy ez a támogatás ütemesebben érkezhetne az eddigieknél a gazdálkodókhoz.

A Magyarországon megtermelt biotermékek 20 százalékát belföldön, míg 80 százalékát az unió, illetve Svájc piacain értékesítik.

A biotermékek ára általában 30-50 százalékkal drágább, mint a normál termelésben előállított élelmiszereké.

A szakértő úgy becsülte, hogy a bioélelmiszerek eladásából évente mintegy 20 milliárd forintos árbevétel származik.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Le·nyfalu, 2009. november 14.
Egy civil gÈpkocsiba rejtett traffipax Le·nyfalun. Az idÈn ·prilis Ès j˙nius kˆzˆtt nagymÈrtÈkben nıtt a hal·los kˆz˙ti balesetek sz·ma, Pest megyÈben, ezÈrt szolg·latba ·llÌtottak egy "l·thatatlan traffipaxot", egy "rendıri jelleg nÈlk¸li civil szemÈlygÈpkocsit", amely mozg·s kˆzben is kÈpes rˆgzÌteni a szab·lysÈrtÈseket. V·con Ès Le·nyfalun pedig, sebessÈgmÈrı rendırt ·br·zolÛ b·bukat is "szolg·latba" helyeztek a megelızÈs vÈgett.
MTI FotÛ: Kov·cs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.