Üzleti tippek

A késedelem akár 100 ezer forintba is kerülhet

admin
admin

2005. 05. 20. 00:23

Ma éjfél az adóbevallás határideje. A határidő elmulasztása akár 100 ezer forintos, a hibásan benyújtott bevallás pedig akár 10 ezer forintos szankciót is maga után vonhat.

Pénteken van az adóbevallás utolsó napja. Aki  éjfélig nem adja be adóbevallását, magánszemélyként 100 ezer, más adózó esetén akár 200 ezer forint mulasztási birsággal is sújtható – mondta el Szabó Tibor ügyvéd, a FigyelőNet adószakértője.

Az adótörvény alapján mulasztásnak minősül, ha az adózó a bevallását a határidőt követően, de az adóhatóság felszólítását, ellenőrzését megelőzően késedelmesen teljesíti és késedelmét nem menti ki vagy azt egyáltalán nem teljesíti.

Hibásan benyújtott bevallás esetén magánszemély 10 ezer forintig, más adózó 100 ezer forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható. A törvény szerint azonban ha a késedelmesen benyújtott bevallás hibás, akkor az adózó csak a késedelemért szankcionálható.

A mulasztási bírság kiszabásánál az adóhatóságnak mérlegelnie kell az eset összes körülményét, az adózó jogellenes magatartásának súlyát, gyakoriságát, továbbá azt, hogy az adózó, illetve intézkedő képviselője, alkalmazottja, tagja vagy megbízottja az adott helyzetben a tőle elvárható körültekintéssel járt-e el és ennek megfelelően, a mulasztás súlyához igazodó bírságot szab ki, vagy mellőzi a bírság kiszabását.

Ha valaki valamilyen okból mégsem tudja időben benyújtani a bevallását, az akadályoztatás megszűnését követő 15 napon belül kell megtennie azt. A késedelem igazolására vonatkozó kérelmet azonban a bevallással egyidejűleg el kell juttatnia az adóhivatalhoz.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

NEW ORLEANS, LA - NOVEMBER 04:  Quarterback Drew Brees #9 of the New Orleans Saints celebrates  defeating the Los Angeles Rams 45-35 in the game at Mercedes-Benz Superdome on November 4, 2018 in New Orleans, Louisiana.  (Photo by Wesley Hitt/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.