Üzleti tippek

A gazdamegállapodás nagyrészt teljesült

A márciusban kötött gazdamegállapodás az aláíró felek által áttekintett kérdéskörök többségében teljesült, vagy a teljesítés folyamatban van. Ezt állapították meg az év eleji gazdademonstráció vezetői és a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium képviselői tárgyalásukon, amelyen áttekintették a gazdamegállapodás teljesítésének helyzetét.

A csütörtöki, estig tartó megbeszélésen részt vett Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter, Benedek Fülöp, az agrártárca közigazgatási államtitkára, valamint a minisztérium több helyettes államtitkára és vezető tisztségviselője.

A gazdák tárgyalódelegációját Jakab István, a Magosz elnöke vezette és jelen voltak azoknak a szervezeteknek a megbízottai, amelyek kezdeményezték az év elején a gazdademonstrációt. Dékány András, az agrártárca szóvivője az MTI-vel pénteken közölte, hogy az egyeztetésben résztvevők úgy állapodtak meg, hogy csütörtöki megbeszéléseik eredményét teljes egészében nyilvánosságra hozzák. A márciusi gazdamegállapodáshoz fűzött kiegészítések, a megállapodás teljes szövegével együtt olvashatók az FVM honlapján.

A felek megállapodtak abban, hogy a múlt évi területalapú támogatások (SAPS), valamint a kiegészítő nemzeti támogatások (top-up) kifizetéséről a tételes elszámolást tartalmazó véghatározatot a gazdálkodóknak május 31-ig postára adják. A megbeszélésen egyöntetű volt a vélemény, hogy az idei SAPS-rendeletet a megállapodásnak megfelelően kihirdették, és az agrártárca irányítója megerősítette, hogy a kifizetések a megállapodásban foglalt határidőkre történnek meg.

A gazdálkodók képviselői tudomásul vették, hogy az Agrár és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) 105 milliárd forintos keretére 140 milliárd forint támogatási igény érkezett. Így az AVOP beruházási intézkedései közül a beruházási jogcímekre várhatóan nem lehet újabb pályázati lehetőséget nyitni. A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv (NVT) agrár-környezetgazdálkodási jogcíménél felvetődött vitás kérdések rendezésére az agrártárca május 31-ig összehívja a reprezentatív érdekképviseleteket a szakmai egyeztetések lezárására.

A belföldi piac fokozott védelme is jelentős teret kapott a csütörtöki egyeztetésen és a tárgyalóküldöttségek abban is egyetértettek, hogy a laboratóriumi kapacitások növelése és korszerűsítése egyaránt szükséges. A megbeszéléseken résztvevők abban ugyancsak egyetértettek, hogy rendszeres szakmai megbeszélések, egyeztetések szükségesek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik