Üzleti tippek

Jónak ígérkezik az idei gabonatermés az EU-ban

Az EU északi részén jól fejlődnek a gabonafélék a megfelelő esőzés nyomán, de délen, elsősorban Spanyolországban károkat okozott a szárazság, írták a francia piacfigyelő cég, a Stratégie Grains elemzői csütörtökön.

Most 266,1 millió tonnára teszik az idei EU-beli gabonatermést, 2,4 millió tonnával kevesebbre a korábbi becslésnél.Franciaországban igen jó a helyzet, habár egyes növénybetegségek árthatnak a búzahozamoknak. A kukorica is szépen fejlődik, azonban most már melegre és napsütésre lenne szüksége. A Stratégie Grains szerint a francia gabonatermés 70 millió tonnásnak ígérkezik, 0,7 százalékkal kevesebbnek a tavalyinál. Ebből várhatóan 39 millió tonna lesz a lágybúza, 3,4 százalékkal több a tavalyinál, 15,4 millió tonna a kukorica, 6 százalékkal kevesebb a tavalyinál és 10,6 millió tonna az árpa, 4 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Spanyolország déli részén már megkezdődött a búzaaratás, de a gazdálkodók még a legjobb területekről is kis hozamokat jelentenek, többfelé egyharmadát a szokásosnak, a tavaszi aszály miatt. A spanyol mezőgazdasági minisztériumban azt mondták, hogy a vetésnek akár a fele is odaveszhet. Andalusiában eddig hektáronként körülbelül egy tonna a hozam, a szokásos 3,5 tonna helyett.

A kelet-európai gabonatermés a tavalyinál minden bizonnyal kisebb lesz, a kevésbé jó időjárás miatt, írták a Stratégie Grains elemzői.
Lengyelországban a hideg tél, majd a kevés eső megviselte a vetést, a gabonatermés várhatóan 26,6 millió tonna lesz, 10 százalékkal kevesebb, mint tavaly.

Magyarországon a téli károk csekélyek voltak, és csak az árpát érintették. Kukoricából kisebb a vetésterület az idán. A teljes magyar gabonatermést most 14,63 millió tonnára várják a Stratégie Grains-nél, a tavalyról ugyancsak általuk összesített 16,71 millió tonna után.
Csehországban bizonyára szintén csökken a gabonatermés, 7,3 millió tonnára a tavalyi 8,8 millióról, írták az elemzők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik