Üzleti tippek

Magyar-izraeli agrármegbeszélések

Magyarország mezőgazdaságát, illetve annak irányítását szeretné megismerni budapesti munkalátogatásán Israel Katz, izraeli mezőgazdasági miniszter.

Ezt Israel Katz Gráf József földművelési éd vidékfejlesztési miniszterrel folytatott megbeszélést követően mondta az MTI-nek szerdán Budapesten, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban.
Israel Katz szerint a két ország mezőgazdasági együttműködése már most is kiváló. Elsősorban a szarvasmarha-tenyésztés területén vannak intenzív izraeli-magyar kapcsolatok. A miniszter aláhúzta: izraeli szakemberek részt vesznek a magyar állattenyésztés fejlesztésében.

Ugyanakkor az izraeli agrártárca irányítója úgy értékelte, hogy újabb együttműködési lehetőségek is vannak, többek között az édesvízi haltenyésztés, az üvegházi növénytermesztés és az idősebb gazdák szaktudásának hasznosítása területén.

Gráf József elmondta: sok izraeli technológiai újítás került be 1989-et követően Magyarországra. Példaként említette a gyöngyösi főiskola teljesen automatizált kertészetét, valamint azokat az állattenyésztési technológiákat, amelyek fejőgépes, illetve úgynevezett telepi automatizálását tesznek lehetővé. A miniszter megjegyezte, hogy a szarvasmarha-tenyésztés területén már a két ország kapcsolata odáig fejlődött, hogy míg korábban Magyarország importált állatokat, addig jelenleg már Magyarországról is szállítanak Izraelbe Holstein Fries szarvasmarhákat.

A magyar agrárminiszter utalt arra is, hogy a két ország között jelentős a tudományos együttműködés, az eredmények cseréje. Ő is megemlítette, hogy új lehetőségeket lát az édesvízi haltenyésztés, továbbá az élő virág és a zöldségtermesztés, valamint a juhtenyésztés területén az együttműködés fejlesztésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik