Üzleti tippek

Ifjú magyar tudósjelölt a világ legjobbja

Hat első díjat kapott Rátai Dániel a fiatal tudósok olimpiáján.

Az idén ötvenhatodik alkalommal került sor a 21 éven aluli tudósok olimpiájára, az Intel ISEF (Intel International Science and Engineering Fair) világversenyre. A versenyen több mint 50 ország fiatal tudósjelöltjei vehettek részt.

Ebben az évben hazánkat a tavalyi Országos Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny egyik győztese, Rátai Dániel képviselte egy olyan találmánnyal, amely minimális, kb. 25-30 ezer forintos ráfordítással a közönséges személyi számítógépet háromdimenziós készülékké, s egyben érintőképernyős PC-vé képes változtatni. A tudományos-fantasztikus filmekbe illő teljesítményt a nemzetközi zsűri számunkra példa nélküli elismerésben részesítette: összesen hat első díjat ítélt oda a huszadik életévét e hónap végén betöltő feltalálónak.

A 14 kategóriában indult 1444 pályázó közül hárman részesültek abban a díjban, hogy részt vehetnek az idei Nobel-díjátadó ünnepségen – közöttük Rátai Dániel. Ezen kívül megnyerte a világ legtekintélyesebb processzorgyártó cégének, az Intelnek a legjobb teljesítményért felajánlott 5000 dolláros díját.

Dániel találmánya, mely nem csupán háromdimenziós megjelenítésre, hanem játékok új generációjának létrehozására, a legkülönbözőbb tervező, modellező, animációs, képességfejlesztő és egyéb műveletek térbeli elvégzésére is alkalmas.

A számítógéptudomány képviselői között kimagasló érdeklődést keltve szerezte meg a kategória legjobbjának járó abszolút első díjat, ami további 5000 dollárt, egy Intel Mobile processzoros notebookot, és az alma materének, a Neumann János Számítástechnikai Szakközépiskolának is egy 1000 dolláros különdíjat jelentett. Ezen kívül a kategória két első díja (3-3000 dollár) közül is az egyiket Rátai Dániel kapta.

Dollárban kifejezve az előbbiekhez képest szimbolikusnak tetszhet, de eszmei értéke felbecsülhetetlen annak a szakmai elismerésnek, amelyet a Számítástechnikai Szövetség (IEEE Computer Society) és a Találmányi és Kereskedelmi Hivatalok Szövetsége (Patent and Trademerk Office Society) fejezett ki első díjával (700 ill. 200 dollár) – áll a magyar Innovációs Szövetség közleményében.

A szövetség által a korábbi években az ISEF olimpiára kiküldött fiatalok eddig is jó eredményekkel büszkélkedhettek, ez a hatszoros elsőség azonban – nemzetközi szinten is – teljesen példa nélkül álló.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik