Üzleti tippek

Betiltatta a cseh és szlovák tejet az új agrárminiszter

Eltűnt a magyar boltokból a 2,8 százalékos zsírtartalmú cseh és szlovák tej, Gráf József új agrárminiszter ugyanis egyik első intézkedéseként utasította az FVM-hez tartozó megyei állat-egészségügyi állomásokat, hogy ezen importtermékek kereskedelmi forgalmazását tiltsák meg.

A lépésre az adott alapot, hogy az EU-csatlakozási megállapodás szerint 2,8 százalékos zsírtartalmú tejet az unióban csak Magyarország állíthat elő és mi sem szállíthatjuk másik tagországba. Mindezek fényében egyértelmű, hogy jogszerűen nem készülhetett Szlovákiában és Csehországban, valamint nem kerülhetett behozatalra ilyen termék.

Hazánknak is csak a csatlakozástól számított öt évig van lehetősége a belpiaci, illetve a harmadik országoknak történő értékesítésre. A határidő lejárta után át kell térni az uniós szabályozásban elfogadott, 1,5 és 3,5 százalékos tejfélék előállítására.

A Világgazdaság értesülései szerint a hatóságok felszólító határozatokat adtak át azokon a helyeken, ahol kifogásolható termékeket találtak. Ezek ellen fellebbezésnek van helye, ilyen válaszlépésekről azonban egyelőre nincs hír.

Ajánlott videó