Üzleti tippek

3 százalékos GDP-bővülés az első negyedévben

Az Ecostat 3,0 százalékra becsüli a GDP első negyedéves növekedési ütemét – mondta Belyó Pál az Ecostat igazgatója a keddi tájékoztatón, amelyen a most először alkalmazott számítási módszerük szerinti gyorsbecslés adatait ismertették.

Az Ecostat 2,8-3,2 százalékos sávba teszi a GDP első negyedéves növekedését, ami jóval meghaladja a 25 tagú Európai Unió 1,7 százalékos adatát – közölte Cserháti Ilona. Az Ecostat osztályvezetője, az ökometriai modell vezetője hozzátetette: a KSH által közölt első GDP adat, amely a negyedévet követő eddigi 60. napon jelent meg, ezentúl – az Ecostat gyorsbecslése révén – 45 nap után kerül nyilvánosságra.
A most közölt 3,0 százalékos első negyedévi adatnál statisztikai szempontból kiegészítendő, hogy szökőév van, és magas a bázishatás, hiszen tavaly 4,3 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben – fogalmazott a kutató.

Az Ecostat március végén publikált 2005. évi gazdasági prognózisában az idei GDP növekedést 3,9 százalékra becsülte, az első negyedévi végleges GDP adat után ezt nyilvánvalóan módosítani kell – felelte az MTI kérdésére Cserháti Ilona.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik