Üzleti tippek

Gráf József: beindult az intervenciós búza értékesítése

Beindult a magyar intervenciós búza eladása: az Európai Unió a napokban tonnánként 90 euróhoz közeli áron szerződést kötött mintegy 29 ezer tonna búza értékesítésére – mondta az agrárminiszter pénteken Pécsváradon, újságíróknak.

Gráf József a megkötött üzletet “lélektani áttörésnek” nevezte, mert a magyar kereskedők eddig tonnánként 80 eurós ajánlatokat tettek, amelyet az EU túl alacsonynak tartott, hiszen a szabályok szerint az eladási ár és a 101 eurós felső határ közti különbséget a közösségnek kell megtérítenie.

A szakminiszter reményét fejezte ki, hogy a következő hetekben, hónapokban a többi kereskedő is hasonló árajánlatot tud adni, és aratásig jelentősen csökken a jelenleg mintegy 4 millió tonnás hazai intervenciós készlet.

Gráf József elmondta: előrehaladott tárgyalások folynak Portugáliával 400 ezer tonna gabona értékesítéséről. Hozzátette, hogy ez nem klasszikus intervenció, engedélyezését a két ország a tavalyi portugáliai aszály miatt közösen kérte az Európai Bizottságtól. Az agrárminiszter pécsváradi látogatása keretében felavatta a Komlói Körzeti Földhivatal helyi ügyfélszolgálati irodáját.

A mintegy 4 millió forintból kialakított 22 négyzetméteres iroda előnye, hogy a pécsváradiaknak mostantól nem kell Komlóra utazniuk ingatlanügyeik intézése miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik