Üzleti tippek

Újabb tőkehullám várható a magyar piacon

Közép-Európa, Franciaország és Nagy-Britannia újabb tőkehullámra számíthat az idén, különösen a tőzsdén kívüli ingatlanalapok célozzák meg térségünket és a két nyugat-európai piacot – derül ki az INREV most közzétett befektetési előrejelzéséből. A nonprofit szervezet szerint főleg az irodai és ipari ingatlanokat keresik a térségben.

Az INREV összeurópai nonprofit szakmai szervezet 22 befektetési társaságot és 36 alapkezelőt kérdezett ez évi szándékairól, a felmérés résztvevői több mint 72 milliárd eurónyi vagyont tartanak portfóliójukban. Az összegzésből kiderül, hogy az irodai és az ipari ingatlanok, egyes népszerű országokban pedig a kereskedelmi központok számítanak értékes célpontnak a tőzsdén kívüli ingatlanalapok szemében.

Az INREV előrejelzését az is alátámasztja, hogy a készülő németországi szabályozás nyomán újfajta ingatlanos vállalatok, az úgynevezett trösztök jelenhetnek meg Magyarországon. Thomas Rücker, az IVG Immobilien AG kommunikációs vezetője lapunknak kifejtette: már a közeljövőben több mint százmillió euró áramolhat a magyar és a térségbeli piacra az intézményi befektetők révén. A tőkebeáramlás természetesen felhajthatja az árakat, s ez újabb beruházásokra ösztönöz – fűzte hozzá. Tavaly 800 millió euró értékű intézményi befektetés realizálódott Magyarországon, főleg az irodákat és a kereskedelmi központokat vásárolták. Ez jóval meghaladta a térség más országaiban rögzített értéket – írta a DTZ globális ügynökség.

Minden szakember megegyezett abban, hogy a tőzsdei és az azon kívüli európai ingatlanos cégek az idén is főleg a kereskedelmi ingatlanokra vetnek szemet, s ez alól Magyarország sem kivétel. Megerősítette ezt lapunknak Makó András, a Raiffeisen Ingatlan Rt. üzletág-igazgatója, a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének (MBSZ) nemrégen megválasztott elnöke is. Mint mondta: az újabb kamatvágással még vonzóbbá válik Magyarország, és özönleni fog a piacra a külföldi és hazai tőke. A Raiffeisen Ingatlan Alap maga is élen jár a vásárlásban, s noha elsődlegesen valóban kereskedelmi egységeket gyűjt be”, újabban az ipari és az irodai ingatlanokkal is igyekszik szélesíteni a palettáját. Más hazai alapok szintén termék után néznek, de egyelőre nem nagyon dúskálhatunk a kínálatban – fűzte hozzá.

Az INREV az április közepén Budapesten tartott első, éves konferenciáján útjára indította az első, tőzsdén kívüli ingatlanalapok számára kidolgozott indexet. A szervezet azt szeretné, ha a negyedévente megjelenő index mostantól viszonyítási alap lenne az egész másodlagos európai ingatlanpiacon. Az első indexnél öt kategóriát hoztak létre, és mindenütt főleg a hozamot vizsgálták.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik