Üzleti tippek

Áfaváltozások – kkv-knak rossz

Hamarosan újra visszatér az uniós csatlakozás előtti vám-áfa rendszer. Ez ismét azt jelenti, hogy a vállalkozások befizetik és ÁFA bevallásukban visszaigénylik az adót. Ez azonban nem mindenkit érint egyaránt. A nagyvállalkozások ugyanis mentesülhetnek

Az akadálymentesítő csomag a 18. § értelmében úgy változik az áfa tv. 46. §-a, hogy csak az engedéllyel rendelkezőknek nem kell befizetni a vám áfát, vagyis ezt a privilégiumot csak a nagy cégek élvezhetnék tovább… Az átlagos kis, és közepes vállalkozások számára megszűnik az önbevallás (Az ÁFA bevalláson keresztüli – pénz nélküli – elszámolás), és ismét be kell, hogy fizessék az áfát, amit majd hónapok múlva kaphatnak meg az államtól. Vagyis sajnos úgy módosították az áfa-törvényt, hogy az import esetében a fizetési kötelezettség és a levonási jog a csatlakozás előtti szabályok szerint történik 2005. július 1. napjától. A törvényjavaslatot a parlament már néhány hete elfogadta, a kihirdetése a napokban megtörtént. A téma jelentősége miatt 2005. május 11-én 14.30 órakor Katona Tamás politikai államtitkár, Karácsony Imréné helyettes-államtitkár, Csobánczy Péter főcsoportfőnök és Szendi Antal, a VPOP vámigazgatója sajtótájékoztatót tartanak a szóban forgó un. “3. országból származó termékek importjának témájáról”.

A kivételezettek körébe azoka a cégek kerülnek, akik 2005.06.15-ig kérelmezik azt. Kérelemmel azonban csak annak a cégnek érdemes fordulnia vámhatósághoz, ahol az árbevételében nagy arányt képvisel egy másik EU-tagállamban, illetve harmadik országban történő értékesítés.

A kérdéses törvény-szakasz szövege pontosan:
“18. § (1) Az áfa-törvény 46. § (2) bekezdésének a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép: /(2) Az adót/ “a) termékimport tekintetében a nem adóalany személy, szervezet, a belföldön nyilvántartásba nem vett adóalany, az alanyi adómentes adóalany, a mezőgazdasági tevékenységet folytató különleges jogállást választott adóalany, a kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet végző adóalany, valamint a (3) bekezdés szerinti engedéllyel nem rendelkező adóalany esetén a vámhatóság határozattal állapítja meg, a (3) bekezdés szerinti engedéllyel rendelkező adóalany önadózással rendezi;”
“(3) Az a belföldön nyilvántartásba vett adóalany, aki (amely) a tárgyévet megelőző évben, valamint a tárgyévben nem tekinthető kizárólag tárgyi adómentes tevékenységet végző adóalanynak, nem választott alanyi adómentességet, vagy a mezőgazdasági tevékenységet folytató különleges jogállást, a tárgyévben – a vámhatóság külön engedélye alapján – jogosult az import után fizetendő adót önadózással rendezni.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik