Üzleti tippek

TÉRTÁJ – a virtuális II. kerület

Egy honlap akkor igazán hatékony, ha rendszeresen látogatják azok, akiknek készült. A budapesti II. kerületi Önkormányzat szakemberei ezt felismerve 2004 végén indítottak egy projectet azzal a céllal, hogy egy könnyen kezelhető, informatív, és speciálisan önkormányzati felhasználásra kialakított térképi modullal bővüljön a kerület internetes oldala.

2005 márciusától a TÉRTÁJ (Térképes Tájékoztató Rendszer) tesztverziója megkezdte működését, és a naponta növekvő látogatottsági statisztikák, a felhasználók építő jellegű javaslatai igazolni látszanak az előzetes várakozásokat.

A TÉRTÁJ modul lehetőséget biztosít a különböző települési objektumok térképi megjelenítésére, keresésére, így a látogatók hasznos plusz információkhoz juthatnak.

Közérthető térinformatika

Közcélú információszolgáltatás, e-önkormányzat, tartalomszolgáltatás, adatintegráció. Gyakran használt kifejezések, melyeket mostantól térinforma-tikai alapon is értelmezhetünk.

A rendszer a tematizált rétegek megjelenítésének elvén alapul. A fejlesztők 7 fő kategóriában különítették el a különböző települési objektumokat, így ezeket egyetlen gombnyomással megjeleníthetjük.

A térképen ezért könnyen megtalálhatjuk a legfontosabb, iskolákat, egészségügyi és közintézményeket, bankautomatákat, gyógyszertárakat. A program a mozgáskorlátozottakra tekintettel külön foglakozik az intézmények akadálymentességével.
Az egyes fő kategóriába tartozó objektumok a könnyebb felhasználás érdekében további al-témákra oszlanak, melyeket eltérő szimbólumokkal jelenít meg a rendszer.

A funkcionalitást tekintve a másik fő szempont a keresési lehetőségek biztosítása, így a térképi tartalom mögött található a kerület összes közérdekű információját tartalmazó adatbázis, illetve a postai címek. Ennek segítségével mind a címek, mind az egyes objektumok kereshetővé válnak.

A rendszer rugalmasan továbbfejleszthető, tetszőlegesen feltölthető további adatokkal. Így válhatnak megjeleníthetővé, kereshetővé a turisztikai (szálláshelyek, látnivalók, információs pontok, stb.), és a vállalkozási (szolgáltatók, üzletek, stb.) területekhez kapcsolódó objektumok, csatolt információikkal (fényképek, elérhetőségek, stb.) együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik