Üzleti tippek

Nagyvállalati összefogás a hazai kkv-k támogatására

A Microsoft Magyarország, az Intel Magyarország, a HP Magyarország, a T-Online Magyarország és a HVB Bank Hungary bejelentették, hogy konzorciumot alakítottak a Microsoft által meghirdetett EU Pályázati Tanácsadó (EUGA – EU Grants Advisor) program keretében, melynek elsődleges célja a hazai kis- és középvállalati szektor (kkv), valamint az önkormányzatok és non-profit szervezetek technológiai fejlődésének elősegítése, a gazdaság versenyképességének növelése.

Az EUGA kezdeményezés keretében megalakult konzorcium fő célkitűzése, hogy az Európai Unió Strukturális Alapjai révén igénybe vehető pénzügyi támogatási lehetőségeket minél szélesebb körben megismertesse a hazai kkv szektor szereplőivel, segítséget nyújtson számukra a szükséges információk összegyűjtésében, a megfelelő pályázati anyag összeállításában, és a pályázathoz szükséges háttér biztosításában. A konzorcium tagjai emellett az elérhető pályázatokra szabott ajánlatokat kínálnak a pályázó kkv-knak a program keretében, ezzel is leegyszerűsítve a pályázással járó nehézségeket.

Európában a gazdasági társaságok között a kis- és középes méretű vállalatok képviseltetik magukat a legnagyobb számban. Az EU 25 tagállamában mintegy 20 millió kkv tevékenykedik, ők adják az Unió GDP-jének 57 százalékát. Az Unió versenyképességének növelése, a munkahelyteremtés és a gazdasági fejlettség szempontjából kulcsszerepük van ezen szervezeteknek, melyek – megfelelő háttér és támogatás mellett – a fejlődés elsőszámú mozgatórugói lehetnek. Tapasztalatok szerint azonban a kkv-knak mindössze 45 százaléka tud az igénybe vehető EU támogatásokról, és csupán 4 százalékuk nyújt be pályázatot.

A hazai szervezetek az Európai Unió Strukturális Alapjainak forrásaihoz a Nemzeti Fejlesztési Terv keretében kiírt pályázatokon keresztül férhetnek hozzá. A Nemzeti Fejlesztési Terv egyik operatív programja a Gazdasági Versenyképességi Operatív Program (GVOP), mely első sorban a kkv szektor, az önkormányzatok és non-profit szervezetek számára nyújt pályázati lehetőségeket. A 2004-es évben összesen közel 9000 pályázat érkezett be a GVOP különböző szervezeteihez, melyeknek mindössze 62 százaléka felelt meg a tartalmi és formai követelményeknek, és csupán 40 százalékuk nyert támogatást.

Az EUGA programhoz csatlakozó minden egyes EU tagállam, köztük Magyarország is, saját honlapot indít, amely részletes technikai információkkal szolgál az összes elérhető uniós pályázati lehetőségről. Az EUGA program hivatalos magyarországi honlapja az alábbi linken érhető el: www.euga.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik