Üzleti tippek

Külföldi munkaerőre van szükség

Éveken belül krónikus munkaerőhiány lép fel a magyar gazdaságban, s ennek kezelésére elengedhetetlen, hogy külföldről áramoljon be munkaerő – véli a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK). Parragh László, a kamara elnöke mindezt a kormány száz lépés programjához fűzött 25 pontos kamarai kiegészítés alkalmából közölte.

Javaslatában a kamara nagyobb szerepet szeretne vállalni a munkaerőpiaci folyamatok koordinálásában, beleszólást akar szakemberképzésbe, a vizsgáztatásba. Mindezt a kötelező, teljes körű kamarai tagság bevezetésével, a kamarai törvényben foglalt jogosítványok bővítésével és az etikai eljárások jogkövetkezményeinek érvényesíthetőségével képzelik el.

Bihall Tamás alelnök szerint mindenképpen szükség van a külföldi munkaerőre, ugyanis csak az építőiparban 200 ezer fős hiányra kell számítani 2013-ra. Ennek a munkaerőnek szabályozott keretek közt kell az országba áramolnia. Mindezt össze kell kapcsolni a tanulószerződések rendszerének bevezetésével egyes hiányszakmák területére.

A kamara szerint csak úgy őrizhető meg a gazdaság versenyképessége, ha a vállalkozások többségét adó, s a munkavállalók többségét foglalkoztató kis- és középvállalatokat súlyuknak megfelelően kezeli a kormányzat. Ehhez az kell, hogy csökkentsék az élőmunka terheit, szüntessék meg a helyi iparűzési adót és a munkaadói járulékot legalább 2 százalékponttal mérsékeljék. A fuvarozó vállalkozásokat segítené, ha mérsékelnék az üzemanyagok jövedéki adótartalmát, és kiterjesztenék a visszaigényelhető adómennyiséget. De a kkv-szektor életét keseríti a gyakorított áfa-bevallás megszüntetése is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik