Üzleti tippek

Az Apeh belenézhet a bankszámlába

Az adatvédelmi biztos szerint mután az egyéni vállalkozó vállalkozói vagyona nem választható el a személyes vagyonától, így nem is kell tájékoztatni a teljeskörű ellenőrzésről.

Az adatvédelmi biztos arról kért felvilágosítást az APEH-tól, hogyan kapcsolódik egyazon személy magánszemélyként és egyéni vállalkozóként való ellenőrzése; tájékoztatják-e az adózót, hogy a revízió az egyéni vállalkozói tevékenyégére is kiterjedhet. Az adóhivatal tájékoztatása szerint az egyéni vállalkozó ugyanazon az szja-bevalláson ad számot minden nemű személyi jövedelemadó köteles tevékenységéről.

Az adózó egyéni vállalkozóként elért jövedelmének vizsgálata nem választható el a magánszemélyként kimutatott jövedelmének ellenőrzésétől, azaz: az egyazon adózónál egyéni vállalkozóként és magánszemélyként elért jövedelemre eső adó kiszámítása szorosan összefügg egymással. Az egyéni vállalkozói kivét az önálló tevékenységből származó jövedelmek, közé tartozik, tehát az összevont adóalap része.

Az adózó fogalma pedig lefedi az adott személy magánszemélyként és egyéni vállalkozóként folytatott tevékenységét is, a két jogalanyiság nem különül el élesen egymástól, mert az egyéni vállalkozó egy olyan – sajátos helyzetben lévő – magánszemély, akinek a vállalkozói vagyona nem választható el a személyes vagyonától. Épp ezért nem szükséges külön is tájékoztatni az adózót, hogy az ellenőrzés a vállalkozói tevékenységére is kiterjed, elegendő az szjaadónemre való hivatkozás, hogy a revízió az egyéni vállalkozói tevékenyégére is kiterjedhet.

Az adóhivatal tájékoztatása szerint az egyéni vállalkozó ugyanazon az szja-bevalláson ad számot minden nemű személyi jövedelemadó köteles tevékenységéről. Az adózó egyéni vállalkozóként elért jövedelmének vizsgálata nem választható el a magánszemélyként kimutatott jövedelmének ellenőrzésétől, azaz: az egyazon adózónál egyéni vállalkozóként és magánszemélyként elért jövedelemre eső adó kiszámítása szorosan összefügg egymással. Az egyéni vállalkozói kivét az önálló tevékenységből származó jövedelmek, közé tartozik, tehát az összevont adóalap része.

Az adózó fogalma pedig lefedi az adott személy magánszemélyként és egyéni vállalkozóként folytatott tevékenységét is, a két jogalanyiság nem különül el élesen egymástól, mert az egyéni vállalkozó egy olyan – sajátos helyzetben lévő – magánszemély, akinek a vállalkozói vagyona nem választható el a személyes vagyonától. Épp ezért nem szükséges külön is tájékoztatni az adózót, hogy az ellenőrzés a vállalkozói tevékenységére is kiterjed, elegendő az szjaadónemre való hivatkozás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!