Üzleti tippek

Közel felére csökkent a gabonafélék ára

Az agrártermékek termelői árszintje az első negyedévben 12,9 százalékkal volt alacsonyabb volt, mint az egy évvel korábbi adat. A növényi termékeknél az árszint 28,8 százalékkal csökkent, az állati termékeknél 9,2 százalékkal nőtt.

Az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások árszínvonala 2,3 százalékkal csökkent. A gabonafélék árszintje idén január–márciusban 42 százalékkal alacsonyabb volt, mint egy évvel korábban.

A burgonya termelői ára az idén a tavaly márciusinak a felét sem érte el. A zöldségfélék ára 16,5 százalékkal, a gyümölcsféléké 11,1 százalékkal csökkent a 2004. január–márciusihoz képest.

Idén a vágóállatok termelői ára 12,3 százalékkal nőtt 2004 első három hónapjához képest, ezen belül a nagyobb mennyiséget képviselő vágósertésé 23,2 százalékkal emelkedett, a vágóbaromfié 1,6 százalékkal csökkent. A tej termelői árának növekedése meghaladta a 8 százalékot, a tyúktojás ára 6,2 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál.

2005. január–márciusban a takarmányárak 18,8 százalékkal, a vetőmagok árai 9,3 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához viszonyítva. A termeléshez felhasznált energia ára 17 százalékkal, a növényvédő szereké pedig 4,7 százalékkal magasabb volt, mint tavaly ilyenkor. A mezőgazdasági folyó termeléshez felhasznált termékek és szolgáltatások ára 3,5 százalékkal csökkent, a mezőgazdasági rendeltetésű beruházási javaké 5,2 százalékkal nőtt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik