Üzleti tippek

Sok a kislakás, pedig rossz befektetéssé válhatnak

admin

2005. 05. 09. 00:00

Valósággal robbant a negyven négyzetméter alatti lakások száma az első negyedévben: az egy évvel korábbinál majdnem tízszer több ilyen lakásba költözhettek be tulajdonosaik, az átadott új otthonokon belül ezzel a legkisebbek aránya öt százalékról tizenhat fölé nőtt. A jelenség nem lepte meg a szakértőket, akik felhívják arra is a figyelmet, hogy később akár komoly gondokat is okozhatnak a kisméretű lakások.

A tendenciát már az Otthon Centrum (OC) Rt. fél évvel ezelőtti tanulmánya is jelezte, így őket nem lepte meg a jelenség. Az ő felmérésük szerint a pesti oldalon negyven négyzetméter alatti lakást keresők aránya a 2003-as huszonnyolc százalékról tavaly negyven százalékra nőtt. A cég elemzője, Valkó Dávid szerint ez később gondokat is okozhat, ugyanis ha a most ezeket választó, húszas évei végén, harmincas évei elején járó generáció a családalapítás mellett dönt, hamar szűkké válnak az egy-, másfél szobás otthonok.

Amennyiben a nagyobb lakásokra való igény nem jelenik meg eléggé széthúzva időben, úgy kínálati túlsúly alakul ki az alig használt, kis lakások piacán, s beindulhat az áresés. A szakember úgy véli, hogy ez elsősorban a külvárosi, nagyobb projektek esetén jelentkezik és kevésbé a belvárosi lakásoknál. Mindamellett katasztrófától nem tart Valkó, ugyanis úgy látja, hogy a közelgő eurózóna-csatlakozás az alacsonyabb kamatszint miatt ismét lendületet adhat a keresletnek.

Nem ennyire optimista ugyanakkor Pfandler Katalin, az Interestate Rt. elnök-igazgatója, a Magyar Lakásépítők Szövetsége és a Magyar Ingatlan Szövetség elnökségi tagja. Mint mondta: a pesti belvárosban tömegével található volt bérházak munkáslakásai is kicsik, s még a nyakunkon vannak a panelok is. Magyarázata szerint a döntéshozók nem figyeltek a hosszú távú lakásszerkezeti hatásokra. A szakértő ezért arra figyelmeztet, hogy a kis lakások tulajdonosai az átlagtól elmaradó árnövekedésre számíthatnak, a túlkínálat már ma is érezhető.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Mérk, 2017. április 4.
Koncányi Zsoltné, a Nő az esély című program tanulója viszi a tisztálkodáshoz szükséges eszközöket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Harmónia Egyesített Szociális Intézményben Mérken 2017. április 4-én. Nő az esély címmel 7,5 milliárd forint keretösszegű pályázati program indult áprilisban mintegy kétezer, nagyrészt roma nő és pár férfi képzésének és foglalkoztatásának segítésére.
MTI Fotó: Balázs Attila
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.