Üzleti tippek

Sok a kislakás, pedig rossz befektetéssé válhatnak

admin
admin

2005. 05. 09. 00:00

Valósággal robbant a negyven négyzetméter alatti lakások száma az első negyedévben: az egy évvel korábbinál majdnem tízszer több ilyen lakásba költözhettek be tulajdonosaik, az átadott új otthonokon belül ezzel a legkisebbek aránya öt százalékról tizenhat fölé nőtt. A jelenség nem lepte meg a szakértőket, akik felhívják arra is a figyelmet, hogy később akár komoly gondokat is okozhatnak a kisméretű lakások.

A tendenciát már az Otthon Centrum (OC) Rt. fél évvel ezelőtti tanulmánya is jelezte, így őket nem lepte meg a jelenség. Az ő felmérésük szerint a pesti oldalon negyven négyzetméter alatti lakást keresők aránya a 2003-as huszonnyolc százalékról tavaly negyven százalékra nőtt. A cég elemzője, Valkó Dávid szerint ez később gondokat is okozhat, ugyanis ha a most ezeket választó, húszas évei végén, harmincas évei elején járó generáció a családalapítás mellett dönt, hamar szűkké válnak az egy-, másfél szobás otthonok.

Amennyiben a nagyobb lakásokra való igény nem jelenik meg eléggé széthúzva időben, úgy kínálati túlsúly alakul ki az alig használt, kis lakások piacán, s beindulhat az áresés. A szakember úgy véli, hogy ez elsősorban a külvárosi, nagyobb projektek esetén jelentkezik és kevésbé a belvárosi lakásoknál. Mindamellett katasztrófától nem tart Valkó, ugyanis úgy látja, hogy a közelgő eurózóna-csatlakozás az alacsonyabb kamatszint miatt ismét lendületet adhat a keresletnek.

Nem ennyire optimista ugyanakkor Pfandler Katalin, az Interestate Rt. elnök-igazgatója, a Magyar Lakásépítők Szövetsége és a Magyar Ingatlan Szövetség elnökségi tagja. Mint mondta: a pesti belvárosban tömegével található volt bérházak munkáslakásai is kicsik, s még a nyakunkon vannak a panelok is. Magyarázata szerint a döntéshozók nem figyeltek a hosszú távú lakásszerkezeti hatásokra. A szakértő ezért arra figyelmeztet, hogy a kis lakások tulajdonosai az átlagtól elmaradó árnövekedésre számíthatnak, a túlkínálat már ma is érezhető.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.