Üzleti tippek

Romlottak a kkv-k kilátásai

Az elmúlt fél évben romlott a vállalkozások konjunkturális helyzete, de a megkérdezett 1 723 vállalkozás jelentős része e romló tendencia megfordulására számít rövid távon. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke hétfőn ismertette az MKIK Gazdaság és Vállalkozáselemző Intézet (MKIK-GVI) áprilisi felmérését.

Az MKIK-GVI konjunktúra mutatója az üzleti bizalom romló tendenciájának folytatódását jelzi 2005 második-harmadik negyedévére, az üzleti helyzet megítélését befolyásoló növekvő bizonytalanság mellett – mondta Parragh László.

A GVI konjunktúra mutatója mínusz 1 és plusz 1 közötti sávban helyezkedik el, a tavaly októberi 0,097-es mutató 2005 áprilisára 0,092-re változott, ami a hagyományos 100-as skálán elhelyezve azt jelenti, hogy 53 pontról 51-52-pontra esett – magyarázta a mérési eredményt Tóth István János kutatásvezető.

“Legrosszabbak a mikrovállalkozások várakozásai, míg a nagy cégek véleménye a legkevésbé pesszimista” – közölte Parragh László. Az MKIK elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a foglalkoztatási kilátások tovább romlottak, míg egy évvel ezelőtt közel ugyanannyi cég tervezett létszámleépítést, mint létszámfelvételt, addig 2005 áprilisában a vállalkozások 34 százaléka csökkenő létszámmal, 13 százaléka pedig növekvő létszámmal kalkulál a jövőben.

Kedvezőtlenül alakulhat a vállalkozások beruházási aktivitása: a beruházási tevékenység lanyhulása várható a gépberuházásoknál, miközben az építési beruházások a korábbi szinten stabilizálódnak. Ami az átlagos kapacitáskihasználást illeti, a tavaly októberi 77,4 százalékos mutató idén áprilisra 73,5 százalékra esett – tette hozzá Parragh László.
A helyzeten az adóterhek csökkentésével segíthet a kormány – válaszolta egy kérdésre az MKIK elnöke, hozzátéve, hogy 2003-ban közel 100 milliárd forinttal, 2004-ben pedig 60-80 milliárddal nőttek a vállalkozások adóterhei.

A kamara egyetért a gazdaság kifehérítését szolgáló kormányzati lépésekkel, ugyanakkor a borravaló adóztatását úgy értékeli, hogy “a kormány froclizza a vállalkozásokat” – mondta az MKIK elnöke.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik