Üzleti tippek

Az építési kivitelezési árak emelkedése várható

Az építőipari szakma nem zárkózik el a feketefoglalkoztatás felszámolásától, ám attól tart, hogy a tervezett kormányzati intézkedések miatt emelkedni fognak a kivitelezési árak – mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) elnöke pénteken, Budapesten.

Hozzátette: a Fészekrakó program értékhatárai és a már megkötött építési szerződések nehezen lesznek teljesíthetők, ami jelentős számú kisvállalkozás megszűnéséhez vezethet.  Az ÉVOSZ 20. közgyűlésén Fegyverneky Sándor, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH) elnökhelyettese közölte: a tervek szerint a 10-30 millió forint közötti értékű családiház- építéseknél csak akkor adnának ki építési engedélyt, ha az építtető megnevezné kivitelezőjét, és részletezné a kiadásokat. Utalt arra, hogy az unió 2007-2013 közötti költségvetési időszakában Magyarország mintegy 15 ezer milliárd forint támogatást kaphat, amiből 8 ezer milliárd forintot az építőipar költhet el. Ez pedig évente több mint 1.000 milliárd forint építési megbízást jelent a szakmának, aminek teljesítése 200 ezer új szakmunkást igényel, ami ráirányítja a figyelmet a szakképzés hiányosságaira.

“Az OLÉH támogatja az ÉVOSZ által javasolt ágazati bértarifa- rendszer kidolgozását is, amelyet az állam garantálna és hirdetne meg” – hangsúlyozta Fegyverneky Sándor. Az OLÉH elnökhelyettese szerint reális rezsióradíjakat kellene a Közbeszerzési pályázati feltételek között meghatározni, mert ezzel is szűkíteni lehetne a szürkegazdaságot.

“A hivatal támogatja azt a szakmai javaslatot is, hogy a munkaügyi, idegenrendészeti ellenőrzéseket, a hatóságok hangolják össze, és így elég lenne egyszer egy hónapban ezek miatt fél napra leállni egy építkezéssel, és nem egyenként, ami jelentős időkiesést jelent a kivitelezőknek” – közölte Fegyverneky Sándor. Hozzátette: elkészítették javaslataikat az építőipari foglalkoztatás “kifehérítésére”, amelyet péntek délután egyeztet a szakmai érdekképviseletekkel Kolber István, az építésügyet is felügyelő tárca nélküli miniszter, míg a törvényjavaslatokat május 18-án tárgyalja a kormány.

Az ÉVOSZ elnöke szerint az államnak valamilyen formában hozzá kellene járulnia a tervezett kormányzati intézkedések miatt emelkedő kivitelezési árak korrekciójához, ám az építőipari foglalkoztatás kifehérítéséhez valódi megoldást a vállalkozóbarát gazdasági környezet, a béreket terhelő járulékok további csökkentése hozhat.

“A kormány bejelentett Száz lépés intézkedése nem adhat okot arra, hogy elhamarkodottan hozzanak meg olyan intézkedéseket, ami hátrányos az építtetők és kivitelezők számára is. Az ÉVOSZ nem fog a kormánnyal részalkut kötni a foglalkoztatás kifehérítésével kapcsolatban, hanem csak a szakma egészének érdekét figyelembe vevő megoldásokat támogat” – hangsúlyozta Tolnay Tibor. Kifejtette: elvben támogatják a közbeszerzési tenderek reális rezsióradíjának javaslatát, ám a tapasztalat szerint aki a közbeszerzési pályázatban 500-600 forintnál magasabb rezsióradíjat jelölt meg, az biztos lehetett benne, nem nyeri el a megbízást.

Az ÉVOSZ elnöke a vállalkozói körbetartozásról elmondta: szerinte ennek okozója az általános forgalmi adó visszatartásával az állam, és az önkormányzatok, amelyek késedelmesen fizetnek az építőipari kivitelezőknek. Varjasné Székely Éva, a Quadrat kivitelező cég ügyvezető igazgatója a kormányfő által 100 milliárd forintban megjelölt, be nem fizetett építőipari köztartozásra reagálva elmondta: az el nem adott új lakások után mintegy 80 milliárd forintot nem fizettek be az ingatlanfejlesztők, és ez indokolhatja a miniszterelnök által megnevezett összeget. Az ÉVOSZ elnökének újabb két évre Tolnay Tibort választotta a közgyűlés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik