Üzleti tippek

Befektetési lehetőségek Székelyföldön

A romániai árvíz sújtotta térség, köztük nagyszámú magyar lakta település újjáépítésében való részvételre kérte a magyar vállalkozókat Borbély László, a román kormány közmunkaügyekért és felzárkóztatásért felelős minisztere pénteken Debrecenben.

Borbély László a Befektetési lehetőségek Székelyföldön címmel rendezett konferencián közölte: kormánya csütörtökön döntött arról, hogy 20 millió euró támogatást nyújt a víz által lerombolt házak újjáépítéséhez. “A jövő héten véglegesítjük a terveket, új technológiával, olcsón szeretnénk építkezni” – mondta, s kérte a magyar vállalkozókat, hogy jelentkezzenek a munkákra. Közölte: az észak-erdélyi autópálya is meg fog épülni; a beruházást nem szabad szembeállítani a dél-erdélyi autópálya tervével, amely az Európai Unió által is támogatott beruházás.

Megjegyezte, hogy az észak-erdélyi autópálya megvalósítására az idénre tervezett 340 millió dollárnál kevesebb összeg áll rendelkezésre, ugyanis kiderült: az előző román kormány nagy adósságot hagyott rájuk. Borbély László a magyar kormány segítségét kérte a területfejlesztésben, ugyanis “Romániában nincs stratégiai területfejlesztési terv”. Az infrastrukturális beruházások közül az ivóvízrendszer fejlesztését emelte ki. Mint mondta, jelenleg Románia 13 ezer településéből 8 ezerben nincs vezetékes ivóvíz.

A magyar kormány Szülőföld-programja mindenekelőtt a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok erősítését szolgálja – mondta a konferencián Pongorné Csákvári Marianna, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára, hozzátéve: a Szülőföld Alapban 25 milliárd forint van forrásteremtésre. Pongorné Csákvári Marianna uniós és hazai adatok összehasonlítása alapján kijelentette: a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) fejlesztésében nagyobb szerepe van a kisrégiós együttműködésnek, mint az exportnak. Addig ugyanis, míg a kkv-k az EU-ban az összes vállalkozások 99,8 százalékát, Magyarországon 99,9 százalékát teszik ki, az exportrészesedésük 20, illetve 18,9 százalék.

Matolcsy György, az Orbán-kormány volt gazdasági minisztere a tulajdont, a tudást, a tranzitot, a turizmust és a nemzeti önbecsülést nevezte a gazdasági fejlődés alapjának. “A globális versenyben meg kell találni azt a néhány kitörési pontot, amitől sikert lehet remélni” – mondta. Matolcsy György szerint a sikerre lehetőséget ad a Kárpát-medence gazdasági egységének helyreállítása. A debreceni befektetési konferencián hazai, illetve székelyföldi vállalkozók, települési vezetők adtak tájékoztatást a térség konkrét fejlesztési elképzelésiről, a befektetési lehetőségekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik