Üzleti tippek

Repromo projekt

Projekt az alternatív energiaforrások népszerűsítéséért a kelet-közép-európai régióban.

Bőségesen állnak rendelkezésre régiónkban olyan megújuló energiaforrások, mint a szél-, nap- és geotermikus energia vagy a biomassza. De ezeknek a forrásoknak a kiaknázását még mindig korlátozza a politikai és jogi környezet, amely az elmúlt időszakban az olcsó fosszilis üzemanyagokat részesítette előnyben. Napjaink fejlesztései azonban már arra mutatnak, hogy számos kelet-közép-európai országban elmozdulás történt az úgynevezett „energiamixben” a nagyobb mértékű alternatív energiaforrások felhasználásának irányába.

A projekt résztvevői:WIP

– Megújuló Energiaforrások, Németország
ET A – Megújuló Energiaforrások, Olaszország
EUBI A – Európai Biomassza Ipari Szövetség
EPI A – Európai Fényelektromossági Ipari Szövetség
ENVIROS, s.r.o – Csehország
Geonardo Környezetvédelmi, Térinformatikai és Regionális Területfejlesztési Kft – Magyarország
EB A – Észt Biomassza Szövetség
Kape – Lengyel Nemzeti Energia Ügynökség

Ezek a változások oka többek között az, hogy növekszik a fosszilis energia ára, továbbá az, hogy a térség országai felismerték: mérsékelni kell az energiafüggőséget, illetve az üvegházhatást előidéző gázok kibocsátását. Ezzel összhangban már csatlakozásunk előtt célul tűztük ki, hogy 2010-ig elektromosenergia-felhasználásunk mintegy 3,6 százalékát a megújuló energiaforrásoknak kell fedezniük.

Az uniós Intelligens Energiát Európának Keretprogram ALTENER nevű programja által támogatott Repromo projekt fő célja az, hogy az úgynevezett Repromo országokban (Csehország, Észtország, Lengyelország és Magyarország) szélesítse ezeknek az energiaforrásoknak a társadalmi elfogadottságát.

A projekt kampánya az alternatív energiaforrások felhasználásának és piaci részesedésének arányát is növelni kívánta a következő tevékenységekkel:
• Releváns információk összegyűjtése, majd azok disszeminációja szélesebb kör felé;
• Projektjavaslatok, illetve azok kidolgozásának támogatása;
• Termelők, pénzügyi intézetek és projektfejlesztők együttműködésének ösztönzése konkrét akciók keretein belül.

További információ:


WIP Megújuló Energiaforrások – Németország
Tel: +49 89 720 127 35
Fax: +49 89 720 127 91
E-mail: christian.epp@wip-munich.de

A 2004-ben befejezett projekt eredményei között meg kell említeni, hogy a promóciós tevékenységek keretein belül a részt vevő szervezetek hat sikeres projekt példát prezentálhattak az Európai Biomassza Konferencián és az Európai Fényelektromossági és Napenergia Konferencián, illetve létrehoztak egy tekintélyes adatbázist a megújuló energiaforrásokra vonatkozóan. Két fontos publikációt is sikerült közzétenni: Ki kicsoda a közép-kelet-európai bioenergia szektorban, illetve Ki kicsoda a közép-kelet-európai napenergia szektorban címmel. Ráadásként az érintettek négy workshopon oszthatták meg gyakorlati tapasztalataikat a témával kapcsolatban.

A projektpartnerek minden, a megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kezdeményezést támogatni kívánnak a jövőben is. Amennyiben Ön is hozzájárulna ehhez a célhoz, kérjük, keresse fel a projekt hivatalos, angol nyelvű honlapját a www.repromo.org címen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik