Üzleti tippek

MKK-hoz kerülhetnek ismét az adótartozások

Egy törvényjavaslat értelmében újra kizárólag a Magyar Követeléskezelő Rt.-nek értékesíthetné az APEH az adó- és járuléktartozásokat. Ez a felállás már működött 1999 és 2002 között, azt követően azonban pályázaton értékesítették a követeléseket.

A koalíciós párti beterjesztők javaslata jelenleg a parlament előtt van – írja a Napi Gazdaság. Bőhm András (SZDSZ) és Szabó Lajos (MSZP) képviselők indoklása szerint az MKK hatékonyabban tudja elvégezni majd a munkát. A kizárólagosságot biztosító időszakban a tőkeérték 2,55 százaléka körüli megtérülést tudott a cég felmutatni, a jelenlegi, piaci alapú modellben viszont csak átlagosan 1,25 százalékos a megtérülés. A különbséget a többszörös állami, hatósági kontroll eredményességével magyarázzák, illetve azzal, hogy a pályázati rendszerben meghosszabbodott az az idő, mire a felszámolás megindításától a nyertes cégekhez eljutottak a követelések. A képviselők szerint több 100 millió forint bevételt hozna ez a módosítás a költségvetésnek.

A tartozások iránti megcsappant az érdeklődésen változtathatna a javaslat azon pontja, amelyik lehetővé tenné, hogy az – APEH által csak a törvény hatályba lépését követően – engedményezett követelések érvényesítésére az engedményes polgári peres vagy nem peres eljárást indítson. Ez az eszköz jelenleg kizárólag az adóhivatalnak áll rendelkezésére.

Várszegi György, az adóhivatal felszámolási és végrehajtási főosztályának vezetője szerint a megtérülési mutatókon nagyságrendileg nem javítana az esetleges változás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik