Üzleti tippek

MKK-hoz kerülhetnek ismét az adótartozások

admin
admin

2005. 05. 05. 00:00

Egy törvényjavaslat értelmében újra kizárólag a Magyar Követeléskezelő Rt.-nek értékesíthetné az APEH az adó- és járuléktartozásokat. Ez a felállás már működött 1999 és 2002 között, azt követően azonban pályázaton értékesítették a követeléseket.

A koalíciós párti beterjesztők javaslata jelenleg a parlament előtt van – írja a Napi Gazdaság. Bőhm András (SZDSZ) és Szabó Lajos (MSZP) képviselők indoklása szerint az MKK hatékonyabban tudja elvégezni majd a munkát. A kizárólagosságot biztosító időszakban a tőkeérték 2,55 százaléka körüli megtérülést tudott a cég felmutatni, a jelenlegi, piaci alapú modellben viszont csak átlagosan 1,25 százalékos a megtérülés. A különbséget a többszörös állami, hatósági kontroll eredményességével magyarázzák, illetve azzal, hogy a pályázati rendszerben meghosszabbodott az az idő, mire a felszámolás megindításától a nyertes cégekhez eljutottak a követelések. A képviselők szerint több 100 millió forint bevételt hozna ez a módosítás a költségvetésnek.

A tartozások iránti megcsappant az érdeklődésen változtathatna a javaslat azon pontja, amelyik lehetővé tenné, hogy az – APEH által csak a törvény hatályba lépését követően – engedményezett követelések érvényesítésére az engedményes polgári peres vagy nem peres eljárást indítson. Ez az eszköz jelenleg kizárólag az adóhivatalnak áll rendelkezésére.

Várszegi György, az adóhivatal felszámolási és végrehajtási főosztályának vezetője szerint a megtérülési mutatókon nagyságrendileg nem javítana az esetleges változás.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Nikola Gruevski, Macedonia's former Prime Minister and former leader of the opposition VMRO DPMNE party, arrives at a courthouse in Skopje on January 24, 2018 for his trial for alleged abuse of power between 2012 and 2015. (Photo by Robert ATANASOVSKI / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.