Üzleti tippek

Létrejön a Pán-Euró-Medditerrán szabadkereskedelmi térség

Új szabadkereskedelmi térség jön létre, Pán-Euró-Medditerrán Kumuláció (PEMK) néven, várhatóan még az idén, amint az uniós tagországok parlamentjei elfogadják a 17 új származási jegyzőkönyvet – mondta Kállóné Gallé Júlia a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP) származási és vámérték osztályvezetője, konferencián, csütörtökön, Budapesten.

Hozzátette: az új szabadkereskedelmi övezetnek tagja az EU tagországain kívül 17 ország, Románia, Bulgária, Törökország, a négy EFTA ország, Norvégia, Svájc, Liechtenstein, Izland, hat Földközi tenger térségi állam, Algéria, Marokkó, Tunézia, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Libanon, Szíria, Ciszjordánia és a Gáza övezet, továbbá a Feröer-szigetek.

A PEMK lényege, hogy a 17 országból származó alapanyagból készített áruk EU-származónak tekinthetők, vagyis a legkedvezményesebb vámelbírálással és vámtétellel kerülhetnek az unió piacára.
Kállóné Gallé Júlia kiemelte: jelenleg az EU és az érintett 17 ország között, egyenként, kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodások vannak érvényben, az onnan származó alapanyagból készített termékek kedvezményes elbírálására, korlátozottan, de van lehetőség.

Az igazi újdonság azonban az lesz, hogy például egy marokkói alapanyagból, de Algériában készített termék is EU származónak minősülhet, vagyis az övezethez tartozó bármely államból származó alapanyagból, bármely más államban előállított végtermék EU származó lesz.

Az osztályvezető kifejtette, hogy az EU és a 17 ország közötti szabadkereskedelmi megállapodásokat új származási jegyzőkönyvekkel látják el.

Az új szabadkereskedelmi övezet bevezeti az új “Eurmed” szállítási bizonylatot, ami alig tér el az EU-ban jelenleg használt “EUR1” vámokmánytól, mindössze egy rovatában nyilatkozni kell arról, hogy alkalmazni szeretnék-e a Pán-Európai-Mediterrán Kumulációt, és fel kell tüntetni: melyik ország alapanyagait vonták be a végtermék gyártásába – hangsúlyozta a VPOP osztályvezetője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik