Üzleti tippek

A kisebb építkezéseket nem vizsgálná a kormány

Hetek alatt rendezni kívánja az építőiparban dolgozó százezer munkavállalót, s a mintegy 500 milliárd forintnyi bértömeget érintő kérdést a kormány. A módosítás a 10 millió forintnyi összértékű építkezések menetén nem változtatna.

Az építőiparban dolgozó mintegy 300 ezer ember harmada, azaz közel százezer fő helyzete nem teljesen rendezett, ők tartoznak a szürkegazdaságba – állítja Kolber István, regionális fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter. Ez azt jelenti, hogy 500 milliárd forint értékű, az építőiparban keletkező bértömeg után nem fizetnek járulékot. Mivel ez senkinek sem érdeke, hiszen a költségvetés forrástól, a munkavállalók jogbiztonságtól, míg a megrendelők a garanciáktól esnek el, a kormány 2 héten belül szabályozza a problémakör egy részét. A további, már törvényi szabályozást igénylő területeket, valószínűleg egy csomagban, ha lehet, akkor a parlamenti nyári szünet előtt az Országgyűlés elé terjesztik. Az ügy súlya miatt célszerű minél sürgősebben kezelni a kérdést – jelentette ki Kolber.

A várható intézkedések értelmében az építés megkezdése előtt az építtetőnek az ellenőrző hatóság tudomására kell hozni az építő nevét, az alvállalkozókat is beleértve. A 10 és 30 millió forint értékű építkezéseknél a vállalkozó költségbecslést kell benyújtson az építési hatósághoz. Az ennél magasabb értékű építkezéseknél tételes költségbecslést kell készíteni. A költségbecslést utólag, az építési naplóhoz csatolt számlákkal kell igazolni. Az új szabályozás nem terjedne ki a 10 milió forintnál kisebb értékű építkezésekre.

Kolber az Építési Vállalkozók Országos Szövetségével folytatott tárgyalásokat a hét elején, ahol az ÉVOSZ több, adminisztratív intézkedést javasolt az építtetők helyzetének javítására. Így meg kell oldani az építési szakma utánpótlási problémáit, a 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást célirányosan kell elkölteni. Hamarosan kialakítják a szakmák és régiók szerint differenciáló bértarifa rendszert. Orvosolják az építőiparban elterjedt, s likviditási problémákat okozó körbetartozás problémáját, akár azzal is, hogy a közbeszerzésekből kizárnák az alvállalkozónak tartozó cégeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik