Üzleti tippek

Bajban vagyunk az EU-pénzekkel

Az Economist jelentése szerint se a vállalkozók, se a hivatalok nem tudják, mit kell tenni az évi 10 milliárd eurós fejlesztési pénzek lehívásáért. De így is jobban állunk, mint az olaszok vagy a görögök.
Az Economist Corporate Network és az Oracle „EU-alapokhoz való hozzáférés az új tagországokban: az Európa-szerte legjobban bevált módszerek” című jelentése két fő problémát talált.

Az első, hogy az új tagországok kisvállalkozásai nem késlekednek a pályázatok benyújtásával, de nem rendelkeznek elég ismerettel és erőforrással ahhoz, hogy pontosan kitöltött pályázatokat nyújtanak be. Lengyelországban például az egyik, kezdő kisvállalkozásoknak nyújtott támogatásra 700 jelentkező adta be pályázatát, de közülük csak 200 felelt meg a technikai követelményeknek. Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott támogatásra 11 ezer vállalat jelentkezett, de a pályázatok 60%-a technikai pontatlanságokat tartalmazott.

A második probléma, hogy a magán- és az állami szektor közötti együttműködés hiánya szintén gátja az EU-alapok hatékony felhasználásának. A közszférának nehézséget okoz azon projektek sikeres „levezénylése”, amelyek a minőség, a technológiahasználat és a kitűzött cél tekintetében magas színvonalat képviselnek. A magánszektor általában nem érdeklődik a köz érdekét szolgálni szándékozó projektek iránt. Ez a hozzáállás olyan projekteket eredményez, amelyek ugyan a magánbefektetőknek hasznot hoznak, de a helyi közösségeknek csekély előrelépést jelentenek. A sikerre legnagyobb eséllyel pályázó projektek azonban általában a két szektor együttműködéséből születnek meg.

Az Oracle által immár több mint egy éve működtetett DirectEurope a régió első olyan ingyenes online szolgáltatása, amely támogatást nyújt az EU-hoz újonnan csatlakozott Magyarország, Lengyelország és Szlovákia vállalatai számára az Unió strukturális alapjaiért folyó versengés során. A szolgáltatás támogatja a vállalkozókat, az önkormányzatokat és a kis- és középvállalatokat az EU strukturális alapjaiból való támogatások elnyeréséhez szükséges pályázatok kidolgozásában, megkönnyítve és felgyorsítva a színvonalas pályázati anyagok elkészítését.

„Az új tagállamok mindenkit megleptek azzal, hogy a vártnál több támogatható projekttel pályáztak EU-alapokért” – jegyezte meg Delia Meth-Cohn, az Economist Corporate Network vezető tanácsadója. „Ez sokkal jobb eredmény, mint például Görögországé vagy Olaszországé, amelyek még mindig nem használják ki teljes mértékben lehetőségeiket.

Hosszú távon azonban a fontos kérdés nem csak az, hogy el tudják-e költeni a pénzt, hanem az, hogy ezt hatékonyan teszik-e. Képesek lesznek-e az új tagállamok a fenntartható növekedés szolgálatába állítani a megszerzett forrásokat, vagy csupán a lemaradás okait finanszírozzák általuk?” A jelenlegi állapot szerint erre a szolgáltatásra több mint 2900 felhasználó regisztrált Magyarországon a 2004. áprilisi indulás óta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik