Üzleti tippek

Újabb sokmilliós közlekedésfejlesztési EU-támogatás Közép-Európának

Összesen 14,8 millió euró értékben kilenc új európai uniós közekedésfejlesztési tervezetet hagyott jóvá az Európai Bizottság kedden, ebből 7,6 millió közép- és kelet-európai regionális programok, illetve tanulmányok készítésének támogatására szolgál.

Brüsszel még a tavalyi 625 millió eurós keretből különítette el a pénzt a most jóváhagyott programokra, köztük egy-egy belga, finn és svéd vasúti, dán és olasz légi, holland vízi, illetve portugál közúti tervezetre. A közép- és kelet-európai térség országaiban 5 millió euró jut a közúti közlekedési rendszerek összehangolásával, irányításával és felújításával kapcsolatos kutatásokra, illetve 2,618 millió ugyanilyen jellegű munkálatok támogatására.

Tavaly Magyarországon a bizottság elsősorban vasúti tervezeteket támogatott: a Szajol-Nyíregyháza-Záhony vasútvonal tervezési munkájához például 6 millió euróval, a Székesfehérvár-Boba vasútvonal tervezéséhez 2 millió euróval járult hozzá, de folyósított 1,1 millió eurót a Duna hajózhatóságának javításához szükséges két tanulmány készítéséhez is.

Ajánlott videó