Üzleti tippek

Nemzeti Fejlesztési Terv – 317 milliárd forint támogatás

Több mint 6 ezer nyertes pályázat, 317 milliárd forint támogatási összeggel – összegezte a Nemzeti Fejlesztési Tervhez beérkezett projektek március végéig érvényes adatait Nagy Gábor Miklós a Nemzeti Fejlesztési Hivatal kommunikációs főosztályának vezetője.

A Nemzeti Fejlesztési Terv keretében március végéig benyújtott 18 ezer 160 projektjavaslat 69 százalékában már végleges döntést hoztak az érintett minisztériumok – közölte az MTI-vel a főosztályvezető. Közlése szerint ez a mutató az elmúlt év végén 55 százalékos volt,
“vagyis annak ellenére is jelenősen javult a pályázatok feldolgozottsága, hogy csak az év első három hónapjában 2 ezer 100 új pályázat érkezett az operatív programokra” – mondta.

A nyertes pályázatok száma március végén 6 ezer 257 volt, s ezzel eddig 317,72 milliárd forint értékű támogatást ítéltek oda, ez a hároméves támogatási keret 47 százalékának felel meg. A nyertes projektek az ország mintegy 900 települését érintik, és hozzávetőlegesen 20 ezer új munkahely megteremtéséhez és több mint 30 ezer meglévő munkahely megtartásához járulnak hozzá.

A nyertesek mintegy fele március végén már támogatási szerződéssel is rendelkezett. Ebből 1885 szerződést az idei első negyedév végéig kötöttek meg. A pályázók számára eddig kifizetett támogatás összértéke 10 milliárd forint, vagyis kétszerese az elmúlt évinek – hangoztatta a főosztályvezető.

A szerződéskötések felgyorsulásának köszönhetően a következő időszakban várhatóan lendületet kap a projektek végrehajtása, és ennek megfelelő ütemben gyorsulhatnak a kifizetések is – tette hozzá.

Az EU-támogatások felhasználásának további gyorsítása érdekében a kormány március végén több gyakorlati intézkedést is tett: csökkentette a pályázatokhoz eddig kötelező hatósági igazolások számát, a nyertes pályázók számára pedig 25 százalékos finanszírozási előleg igénybevételét tette általánosan lehetővé. A jogszabályi változásoknak köszönhetőn egyszerűbb és egységes lett a projektek megvalósítóitól megkövetelt pénzügyi biztosítékok rendszere, és támogathatóvá váltak a biztosítékokkal kapcsolatos költségek is – jegyezte meg a főosztályvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik