Üzleti tippek

Kész a bértarifák bevezetésére az építőipar

A regionális és szakmánkénti bértarifák bevezetésére kész az építőipar – közölték az Építőipari Vállalkozások Országos Szövetsége (ÉVOSZ) vezetői a Kolber István regionális fejlesztésért és felzárkóztatásért felelős tárca nélküli miniszterrel tartott hétfői egyeztetésen.

A tárca nélküli miniszter hivatala a tárgyalást követően arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ÉVOSZ két héten belül leteszi a kormány asztalára bértarifa javaslatát. Ez a minimálbér regionális és szakmánkénti megkülönböztetését teszi majd lehetővé. A miniszter a tárgyaláson hangsúlyozta: a kormány eltökélt szándéka az illegális, féllegális gazdaság átterelése a legális szférába. Ugyanakkor az építőiparban dolgozó munkavállalók és kisvállalkozások jogbiztonságára is törekszik.

Ennek érdekében például szigorítják a közbeszerzések nyerteseinek munkajogi és alvállalkozói ellenőrzését. Nem engedhető meg, hogy a közpénzeket felhasználó vállalkozások feketén foglalkoztassák munkásaikat, vagy az, hogy ne fizessék ki a szerződés szerint teljesítő alvállalkozókat. Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke rámutatott, az ellenőrzéseknek nem a mennyiségét, hanem a hatékonyságát kellene javítani. Az ÉVOSZ vállalta, hogy a jogbiztonság erősítése érdekében az építőiparban elterjedt „körbetartozás” jelenségének felszámolására javaslatot készít. Egyeztetni kívánnak a szakképzés korszerűsítéséről is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik