Üzleti tippek

Deloitte: derűlátóak az európai cégvezetők

Magyarországon a cégvezetők 85 százaléka gondolja úgy, hogy vállalata teljes mértékben fel volt készülve az EU-csatlakozás okozta változásokra, kihívásokra és problémákra. Csak 7 százalékuk válaszolt nemmel és 8 százalékuk volt bizonytalan.

A Deloitte felmérés négy egyszerű kérdést tesz fel a legnagyobb nyugat-európai illetve cseh, magyar, lengyel és szlovák cégek döntéshozóinak. A kérdésekre mintegy 200 nyugat-európai és több mint 400, a fenti új tagállamokban működő cégtől érkezett válasz, és szinte minden kérdéscsoportban az idei válaszok pozitív változásra utalnak.

A fenti cégek 86 százaléka véli úgy, hogy a csatlakozás valóban pozitív hatással volt a befektetésekre. Az egy éve csatlakozott tagországokban működő társaságok többsége úgy véli, hogy teljes mértékben felkészülten várták a csatlakozást. A tavalyi uniós csatlakozás előtt három nappal elvégzett felmérés szerint a közép-európai országokban működő cégek nagy többsége (73 százalék), míg jelenleg 81 százaléka gondolja úgy, hogy valóban felkészülten várta a csatlakozást.

Mind a négy országban nagyszámú igen válasz érkezett arra a kérdésre, miszerint pozitív hatása volt-e az EU-csatlakozásnak az adott országra; Magyarország 71 százalék, Lengyelország 86 százalék, Cseh Köztársaság 77 százalék és Szlovákia 79 százalék.

A hazai cégvezetők voltak a legpesszimistábbak a tekintetben, hogy az EU-csatlakozás vonzóbbá tette-e Magyarországot a külföldi befektetők számára, míg ez az arány a legmagasabb – 92 százalék – Szlovákiában volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik