Üzleti tippek

Rontotta GDP-előrejelzését az Ecostat

Az ECOSTAT Gazdaságelemző és Informatikai Intézet értékelése szerint 2005-ben a korábban prognosztizáltnál alacsonyabb növekedési ütem várható Magyarországon. Az infláció júniustól emelkedik, de éves szinten így sem nő 4 százalék fölé.

2005-ben a korábban vártnál alacsonyabb növekedési ütemmel számol az elemző intézet. Elsősorban az ipari termelés illetve kiviteli dinamika lassulása miatt csökkentetik a korábbi 3,9 százalékos prognózisukat 3,5 százalékra.

Míg januárban 2,7 százalékkal, februárban már mindössze 1,3 százalékkal bővült az ipari termelés az előző év azonos időszakához képest. Jelentős lassulás volt megfigyelhető az export-értékesítésben. A kivitelben meghatározó villamos gépek és műszerek exportja 3 százalékkal csökkent februárban. Éves átlagban 6 százalék körüli ipari termelés-növekedéssel számolunk 2005-ben.

Márciusban az államháztartás helyi önkormányzatok nélküli hiánya elérte az éves terv 47,4 százalékát. Az év elején több egyszeri tétel is terhelte a költségvetést (13. havi fizetés, nyugdíjfizetések előbbre hozása, visszatartott áfa kiutalása stb.), feltehetően az év második felében már nem nőt ilyen gyorsan a hiány. Mindent összevetve 2005-ben az ESA’95 szerinti nyugdíjreformmal korrigált egyenleg GDP 4 százaléka körül alakulhat.

Az év első két hónapjában a behozatal növekedése meghaladta a kivitel bővülését. Az áruforgalmi hiány prognózisunk szerint 4 milliárd euróra nő, míg a folyó fizetési mérleg passzívuma elérheti a 6,7 milliárd eurót. A külső finanszírozási igényt az európai uniós tőketranszferek csökkenthetik. A 2004. utolsó negyedévi közvetlen tőkebefektetési adatok alapján 2005-ben további növekedésre számítunk, így javulhat a folyó hiány finanszírozási szerkezete.

Az infláció májusban érheti el idei mélypontját, a 12 havi árindex az ötödik hónapban – elsősorban bázishatás miatt – megközelítheti a 3 százalékot. Júniustól azonban a mutató emelkedésére számítunk, év végére elérheti a 4,2 százalékot. Éves átlagban 3,8-3,9 százalékos inflációt prognosztizálunk. Kockázatot jelent ugyanakkor a forint gyengülése, illetve a dollár esetleges erősödése, hiszen az előző évvel szemben mindez nem mérsékli, hanem fel is erősítheti a világpiaci olajár emelkedésének inflációs hatását.

Az irányadó kamat április végére 7,5 százalékra süllyedt. Bár az alacsony inflációs ráta további monetáris lazítást indokolna, a forint gyengülése miatt indokolt az óvatosság. Év végéig 7 százalékra csökkenhet az alapkamat, míg az árfolyam az utolsó negyedévben 250 forint/eurós szint közelében ingadozik majd.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik