Üzleti tippek

Indul a LEADER program

A vidék fejlesztésére kidolgozott LEADER programra Magyarországon 4 milliárd forint támogatási keretet biztosít az Unió. 

Az Európai Unió más országaiban már bevált, a vidék fejlesztésére kidolgozott LEADER program Magyarországon is elindul az idén, erre a célra 4 milliárd forint támogatási keretet biztosít az unió – közölte Pásztohy András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium politikai államtitkára múlt pénteken Biatorbágyon a program szervezésében résztvevőknek rendezett szakmai tanácskozáson.

A LEADER program a kistérségekben lakó embereket kívánja passzivitásukból kimozdítani, s a kreativitásukat kamatoztatva egy-egy térség vagy település kihasználatlan adottságainak feltárásával a fejlődést elősegíteni – mondta a politikai államtitkár.

A cél az, hogy akár egyéni kezdeményezésre, civil szervezetek, vállalkozók és az önkormányzat bevonásával akcióterveket dolgozzanak ki, amelyek megvalósításához a LEADER programban pályázati pénzeket lehet elnyerni – tette hozzá Pásztohy András.

A szervezés, tervkészítés, a téma menedzselése azonban speciális ismereteket igényel. E tudás megszerzéshez 80 millió forint ráfordítással most olyan szakemberek képzése kezdődik, akik majd az ismeretanyagot továbbadják a programba bekapcsolódó helyi aktivistáknak valamennyi megyében – húzta alá az államtitkár.

Márczis Márta szakmai programvezető a rendezvény szünetében az MTI-nek elmondta: a LEADER program a 90-es években indult azért, hogy az unión belül az elszegényedő vidékek további leszakadását megállítsa. Az ott élő, egzisztencia, megélhetési lehetőség nélkül, kilátástalan helyzetbe került emberek tömegei ugyanis kényszerűségből a városokba költöztek és magukkal vitték a szociális problémákat is. Azóta 1200 kistérségben indultak be a LEADER programok, s a tapasztalatok igen kedvezőek.

Ezek átvételére, a magyar viszonyokhoz igazítására mostantól megvan a lehetőség. A program egyik legfőbb előnye, hogy az akciótervekkel pályázó, nyertes közösségek az EU-tól lehívható pénzek felhasználásáról maguk dönthetnek, legjobb belátásuk szerint.

A LEADER program közösséget aktivizáló szellemiségét kiterjesztve 2007-től e szisztéma alapján működik majd az EU vidékfejlesztése, ezért célszerű a módszer minél szélesebb körű bevezetése Magyarországon is – hívta fel rá a figyelmet a programvezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik