Üzleti tippek

Elindulnak a Sikeres Magyarországért hitelprogramok

Összességében 410 milliárd forint értékben indítja el a kormány a sikeres Magyarországért hitelprogramot, amelynek keretében 145 milliárd forint új forrást szánnak vállalkozásfejlesztésre – mondta a kormányszóvivői tájékoztatón Veres János pénzügyminiszter és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter.

A vállalkozásfejlesztési hitelprogram 310 milliárd forintot tesz ki, amiből a már korábbi vállalkozásösztönző programok összevont része 165 milliárd forint.

Emellett az önkormányzatok infrastruktúrafejlesztésére 60 milliárd forintot szán a kormány, agrárfejlesztési hitelprogramra pedig 40 milliárd forintot.

A vállalkozásfejlesztési hitelprogram – amely összességében 310 milliárd forint – céljai között szerepel az innováció, a kutatásfejlesztési célú beruházások ösztönzése, a munkahelyteremtés, a filmgyártáshoz és filmterjesztéshez kapcsolódó beruházások támogatása, a kortárs művészet infrastrukturális fejlesztése. A gazdasági miniszter további célként említette a mikrohitel plusz program kibővítését, az állami és önkormányzati PPP finanszírozás kibővítését, illetve a települési rehabilitációt, valamint különböző sporttevékenységeket segítő beruházások támogatását.

A vállalkozásfejlesztési hitelprogramban az igényelhető hitelösszeg minimum ötmillió, maximum egymilliárd forint. A kölcsönök 15 éves futamidejűek lehetnek, maximum kétéves türelmi idővel, kamatuk pedig igen alacsony, Euribor plusz négy százalékpont lesz éves szinten.

Az önkormányzati hitelprogram elsődlegesen a közoktatási intézmények felújítását, illetve az önkormányzati környezetvédelmi fejlesztések, továbbá az úgynevezett közkincsprogram megvalósítását szolgálja.

Az agrárfejlesztési hitelprogram keretében támogatják majd a fiatal agrárvállalkozókat, az agrár-feldolgozóipari beruházásokat és a legkülönbözőbb agrárfejlesztéseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik