Üzleti tippek

Több vendég a magyar magánszálláshelyeken

A 2004. év folyamán a magyarországi magánszálláshelyeken több mint 680 ezer vendéget és több mint 3 millió vendégéjszakát regisztráltak. A magánszálláshelyeken az alacsonyabb tartózkodási idejű vendégek aránya nőtt: a vendégéjszakák számának visszaesésével szemben (-8,8 százalék) a vendégek száma 4,8 százalékos növekedést mutatott. Mind a vendégek, mind a vendégéjszakák tekintetében a Balaton régió vezető szerepe figyelhető meg: a magánszálláshelyeken regisztrált vendégek kétharmada a Balatont kereste fel, a vendégéjszakák fele realizálódott a régióban. A vendégéjszakák 10,3 százalékát a Nyugat-Dunántúl, 8,6 százalékát az Észak-Alföld, 8,2 százalékát pedig a Dél-Dunántúl mondhatta magáénak.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2004-ben a kereskedelmi szálláshelyek által kínált közel 315 ezer férőhely mellett a magánszálláshelyeken további 240 ezer férőhely várta a vendégeket. A magánszálláshelyi férőhelyek csaknem kétharmada a Balaton régióban található. További jelentős, 10 ezer férőhelyet meghaladó kapacitással a Dél-Dunántúl (férőhelyek 6,8 százaléka), az Észak-Magyarország (6 százalék), az Észak-Alföld (5,5 százalék) és a Nyugat-Dunántúl (4,9 százalék) régiók rendelkeznek. A 2003. évhez képest kiemelkedő kapacitásbővülés a Tisza-tavat (+20,1 százalék), az Észak-Magyarország (+7,4 százalék) és a Dél-Alföld régiót (+5,6 százalék) jellemezte.

Országosan a magánszálláshelyeken regisztrált vendégéjszakák közel fele (47,2 százalék) származott a belföldi vendégektől. A Balaton régió kivételével, minden régióban a belföldi vendégforgalom túlsúlya volt megfigyelhető 2004-ben. A belföldi vendégéjszakák aránya a Dél-Alföld, az Észak-Magyarország és a Tisza-tavi régiókban kiemelkedően magas, 80 százalék feletti volt. 

A magánszálláshelyeket választó belföldi vendégek által kedvelt úti célok között kiemelkedik továbbá a Nyugat-Dunántúl (a belföldi vendégéjszakák 13 százalékával), az Észak-Alföld (11,4 százalék) és Észak-Magyarország (11 százalék). Két régió – Budapest-Közép-Dunavidék és Tisza-tó – kivételével minden régióban emelkedett a magánszálláshelyeken regisztrált belföldi vendégek száma. Kiemelkedő, rendkívül dinamikus növekedés jellemezte Közép- (+46,7 százalék) és Nyugat-Dunántúlt (+26,6 százalék). A belföldi vendégéjszakák száma a Nyugat-Dunántúl régióban 5,7 százalékkal, az Észak-Alföld régióban 5 százalékkal haladta meg a 2003. évben regisztrált adatokat.

A vendégéjszakák száma alapján a külföldi forgalom szerepe a Balaton régióban volt kiemelkedő az elmúlt évben (a vendégéjszakák 72,7 százaléka származott a külföldi vendégektől), a Dél-Dunántúlon megközelítette az 50 százalékot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik