Üzleti tippek

Fölpörgetik a konferenciaturizmust

Ötezer fős konferenciaközpont épül a jövőben Budapesten – jelentette be Tompa Sándor, az MSZP-frakció idegenforgalmi munkacsoportjának vezetője, melynek megépítéséről múlt héten döntött a kormány. Ezzel lehetővé válik majd, hogy Budapest versenyképesebbé váljon a konferenciaturizmus terén más nagyvárosokkal. Jelenleg ugyanis maximum 1500 fős konferenciákat lehet rendezni a magyar fővárosban.

A politikus kifejtette, hogy az elmúlt időszakban Budapest és környékének súlya meghatározóvá vált a turizmusban, a külföldről beérkező turisták 64 százaléka ebbe a régióba érkezik.

A turizmus országos adatai is javultak az első két hónapban, a tavalyi január-februári adatokhoz képest a külföldi vendégek száma 12 százalékkal, a vendégéjszakáké 8,4 százalékkal nőtt.
Magyarország és ezen belül Budapest a nemzetközi statisztikai adatok szerint a tíz legkedveltebb konferencia-helyszín között szerepel a világon. A tapasztalat viszont az, hogy az úgynevezett pótlólagos költések nem olyan magasak, mint a többezres létszámú konferenciák esetén.
Ezért döntött úgy a kormány, megépítteti az új ötezer fős konferenciaközpontot. A helyszínre és a beruházás kivitelezésére nyílt pályázatot írnak ki. Az az elképzelés, hogy a központ a Lánchídhoz, mint a város középpontjához képest egy 25 kilométeres sugarú körben épüljön fel.

Tompa Sándor elmondta, hogy ez a beruházás megváltoztathatja a főváros turisztikai jellemzőit, hiszen a konferenciák nem kötődnek szezonokhoz, s megnövelhetik a szállodák kihasználtságát is. Gazdasági számítások alapján a szocialista politikus elmondta, hogy közvetlenül és közvetett hatások révén a konferenciaközpont felépülése legalább 3400 új munkahelyet generálna.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik