Üzleti tippek

Több mint 1800 profi pályázatírót képzett ki a GKM

Ezernyolcszázan vettek részt a gazdasági tárca multiplikátor-képzési programjában, a most lezárult programot elvégzett pályázatírók és tanácsadók a pályázni kívánó kis- és középvállalkozásoknak nyújtanak segítséget a Strukturális Alapokból származó források minél hatékonyabb lehívásához.

Dióssy Gábor, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) politikai államtitkára oklevelet adott át pénteken a tárca által támogatott Multiplikátorképzési programban végzős hallgatóknak. A 2003 nyarán GKM-finanszírozással indult program az oklevélátadó ünnepséggel zárult. A program szigorúan piaci alapon folytatódik azon képzési intézmények szervezésében, amelyek megkapták vagy majd megkapják a jogot multiplikátor típusú képzés lebonyolítására, a tárca pénzügyi finanszírozása nélkül.

Az utolsó körben sikeresen végzett 410 hallgatóval kialakul az a mintegy 1 800 fős pályázatírói és tanácsadói szakértő gárda, amely a pályázni kívánó kis- és középvállalkozásoknak nyújt segítséget a Strukturális Alapokból származó források minél hatékonyabb lehívásában.

A tárca 2003-ban azért indította el a képzést, hogy a hazai kkv-k praktikus ismereteket szerezzenek a pályázásról, és minél jobban kihasználhassák az uniós tagságból adódó lehetőségeket. A program célja volt, hogy az európai uniós pályázati rendszer beindulásával egyidejűleg álljanak rendelkezésre olyan képzett pályázatíró szakemberek, akik képesek megfelelő színvonalon elkészíteni a kis- és középvállalkozásokat érintő pályázatokat.

A jelentkezők száma többszörösen meghaladta a 450-es maximális résztvevői létszámot, ennek ismeretében határozott a minisztérium a program folytatásáról, a II. Multiplikátorképzési program beindításáról. A II. Multiplikátorképzési program keretében 2004. szeptember és 2005. áprilisa között további 3 képzési körben egyenlő regionális eloszlásban 1260 jelentkezőt képeztek ki.

A képzés költségeit a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium megtérítette 50, illetve 75 százalékos mértékben. A résztvevők által fizetendő díj így a pályázatíróknál 36 905 forint, pályázati tanácsadók esetében 18 453 forint volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik