Üzleti tippek

Fejlesztéspolitika: 2007 utáni nagyprojektek

kormány fejlesztéspolitikai kabinetje csütörtökön elfogadta az országos fejlesztéspolitikai koncepciót, valamint jóváhagyta a 2007 után, közösségi források igénybevételével megvalósítandó nagy környezetvédelmi és közlekedési projekteket, így ezek előkészítése megkezdődhet – közölte Baráth Etele tárca nélküli miniszter pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Elmondta, hogy a kormány 27,5 milliárd forintot hagyott jóvá a 2007 után induló nagyprojektek kidolgozására. Ebből a csütörtökön jóváhagyott 19 környezetvédelmi nagyprojekt előkészítésére 7,5 milliárd forintot, a 6 közlekedési nagyprojekt kidolgozására 5 milliárd forintot fordítanak.
A miniszter hozzáfűzte: további 2,5 milliárd forintot szánnak a hamarosan jóváhagyandó közlekedési nagyprojektek előkészítésére, és a kormány további 2 milliárd forintot ad a budapesti nagyberuházások előkészítésére.

Baráth Etele elmondta, hogy az országos fejlesztéspolitikai koncepció összefoglalóját átadták a parlamenti pártok szakértőinek. A dokumentumot két hét múlva társadalmi vitára bocsátják. A mintegy 6 hétig tartó társadalmi vitát követően, illetve a parlamenti pártokkal történt egyeztetés után a kormány az országos fejlesztéspolitikai koncepciót a parlament elé terjeszti.

A sajtótájékoztatón Baráth Etele hangsúlyozta, hogy a most jóváhagyott nagyprojektek köre az ősszel tovább bővül. Emlékeztetett arra is, hogy a főváros vezetőivel folytatják az egyeztetést az EU-forrás igénybevételével megvalósítandó budapesti nagyberuházásokra vonatkozó javaslatokról, így ezek még nem szerepelnek a most jóváhagyott listán.

A miniszter kitért arra, hogy a csütörtökön elfogadott nagyprojektek a 2007-2013 között Magyarország számára rendelkezésre álló európai uniós források 5 százalékát determinálják. Magyarország szeretné az EU-val elfogadtatni, hogy a 2007 után induló nagyberuházások előkészítésére fordított összeget költségként fogadja el, és támogassa.

A sajtótájékoztatón a miniszter elmondta, hogy az országos fejlesztéspolitikai koncepcióban az ország versenyképessége, az összetartó társadalom átfogó célként szerepel. Ez alá rendeződik a kormány humán célrendszere, azaz az elérendő maximális jövedelem, az otthonteremtés, a biztonságos életfeltétel, az egészséges élethez, a tanuláshoz való jog. Mindezt több fő stratégiai célt jelent, így a magyar gazdaság versenyképességét, a foglalkoztatás bővítését, a tudás és műveltség növelését, az elérhetőség javítását, az informatikai társadalom kiteljesedését, a természeti erőforrások védelmét. Mindezt átszövi a kiegyensúlyozott területi fejlődés.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) nem projektekben, hanem összefüggő programok kidolgozásában gondolkodik, és szeptemberre az ország jövőjét meghatározó komplex programokat dolgoznak ki. A miniszter közölte, hogy a Nemzeti Fejlesztési Hivatal átszerveződik, modernizálódik, megerősítik a tervezéssel foglalkozó egységeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik