Üzleti tippek

Az evások több adót fizetnek, mint mások

admin

2005. 04. 22. 00:00

Az egyszerüsített vállalkozói adót választók átlagosan több adót fizetnek, mint a többi adózó; a 2200 heves megyei evás tavaly 348 millió forintot fizetett be az államkasszába, mondta a 2004-es évet értékelő sajtótájékoztatón az APEH Heves Megyei Igazgatóságának vezetője.

Szalayné Ostorházi Mária elmondta, hogy tavaly 33 milliárd forint adóbevételre tett szert a megyei igazgatóság, az azt megelőző évi 28 milliárddal szemben. A 33 ezer adóalanyból mindössze 2200-an választották az evát, igaz számuk emelkedőben van, közölte az igazgató.
“Kimutatható, hogy az evások több adót fizetnek, mint a többi adóalany, ennek oka az is, hogy ezt az adónemet a nyereséges vállalkozások választják” – fogalmazott Szalayné.

Szalayné Ostorházi Mária elemzése szerint a tavalyi év nem hozott kiugró eredményt a megye gazdaságában. A belföldi értékesítés emelkedése például az infláció mértékét alig haladta meg, mindössze 7,5 százalékkal volt magasabb a tavalyi eredménynél. A külföldi értékesítéskor eredményesebben teljesítettek a gazdálkodók, mert ez 26,9 százalék többletet mutat.

Az értékesítésen belül jelentősebb emelkedést a kereskedelem mutat, itt 30 százalékos növekedés tapasztalható. Újdonság, hogy ennek nagy részét gépjárművek eladása teszi ki, mutatott rá az igazgató.
Elmondta, hogy a gazdaság erejét jelentő beruházások tekintetében a feldolgozóipar áll az élen, ezen belül is a gépipari beruházások, amely 40 százalékát teszi ki a beruházások teljes összegének. Emögött pedig csak néhány nagyvállalkozás áll. A beruházások összege egyébként 49 milliárd forint volt tavaly, amely 25 százalékkal haladta meg a korábbi év eredményét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2016. március 2.
Palich Etelka, a Miniszterelnökség területi közigazgatás irányításáért felelős helyettes államtitkára beszédet mond a fogyatékossággal élő felsőoktatási hallgatók közigazgatási ösztöndíjprogramja őszi szemeszterének záró-, illetve tavaszi szemeszterének nyitórendezvényén és oklevélátadóján a Közigazgatási és Igazságügyi Hivatal Csekonics-termében 2016. március 2-án.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.