Üzleti tippek

Az evások több adót fizetnek, mint mások

admin
admin

2005. 04. 22. 00:00

Az egyszerüsített vállalkozói adót választók átlagosan több adót fizetnek, mint a többi adózó; a 2200 heves megyei evás tavaly 348 millió forintot fizetett be az államkasszába, mondta a 2004-es évet értékelő sajtótájékoztatón az APEH Heves Megyei Igazgatóságának vezetője.

Szalayné Ostorházi Mária elmondta, hogy tavaly 33 milliárd forint adóbevételre tett szert a megyei igazgatóság, az azt megelőző évi 28 milliárddal szemben. A 33 ezer adóalanyból mindössze 2200-an választották az evát, igaz számuk emelkedőben van, közölte az igazgató.
“Kimutatható, hogy az evások több adót fizetnek, mint a többi adóalany, ennek oka az is, hogy ezt az adónemet a nyereséges vállalkozások választják” – fogalmazott Szalayné.

Szalayné Ostorházi Mária elemzése szerint a tavalyi év nem hozott kiugró eredményt a megye gazdaságában. A belföldi értékesítés emelkedése például az infláció mértékét alig haladta meg, mindössze 7,5 százalékkal volt magasabb a tavalyi eredménynél. A külföldi értékesítéskor eredményesebben teljesítettek a gazdálkodók, mert ez 26,9 százalék többletet mutat.

Az értékesítésen belül jelentősebb emelkedést a kereskedelem mutat, itt 30 százalékos növekedés tapasztalható. Újdonság, hogy ennek nagy részét gépjárművek eladása teszi ki, mutatott rá az igazgató.
Elmondta, hogy a gazdaság erejét jelentő beruházások tekintetében a feldolgozóipar áll az élen, ezen belül is a gépipari beruházások, amely 40 százalékát teszi ki a beruházások teljes összegének. Emögött pedig csak néhány nagyvállalkozás áll. A beruházások összege egyébként 49 milliárd forint volt tavaly, amely 25 százalékkal haladta meg a korábbi év eredményét.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

LAS VEGAS, NEVADA - OCTOBER 10:  LeBron James #23 and Lance Stephenson #6 of the Los Angeles Lakers celebrate after James made a shot against the Golden State Warriors and was fouled during their preseason game at T-Mobile Arena on October 10, 2018 in Las Vegas, Nevada. The Lakers defeated the Warriors 123-113. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement.  (Photo by Ethan Miller/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.