Üzleti tippek

2,4 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A szezonálisan kiigazított adatok szerint kiskereskedelmi eladások februárban munkanapokkal kiigazítva 2,4 százalékkal haladták meg az előző év azonos havi szintjét, és 0,2 százalékkal emelkedett az előző hónaphoz képest.

A Központi Statisztikai Hivatal pénteki gyorsjelentése szerint az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2005 első két hónapjában 698 milliárd forint, ezen belül februárban 350 milliárd forint árut forgalmaztak. A változatlan áron, naptárhatástól megtisztított forgalom az első két hónapban 2,8, februárban 2,4 százalékkal haladta meg az egy évvel azelőttit. (A kiigazítás nélküli februári volumenindex 1,9 százalékos növekedést mutatott.)

Alig érzékelhetően (0,2 százalékkal) bővült az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem eladásainak volumene februárban az egy évvel korábbihoz képest. A növekedés a nagyobb súlyú, hiper- és szupermarketeket is magába foglaló élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben jelentkezett, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteknél az eladások a tavalyi februári szinten maradtak.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagos növekedési ütemnél gyorsabban, 4,6 százalékkal emelkedett. A leggyorsabban (9 százalékot meghaladóan) – a csekély súlyú használtcikk- és csomagküldő kiskereskedelmen túl – a gyógyszer-, gyógyászatitermék-kiskereskedelem, valamint az illatszer-kiskereskedelem eladásainak volumene nőtt februárban a 2004 azonos időszakához viszonyítva. Viszonylag dinamikusan (4–6 százalék között) bővült a könyv-, újság-, papíráru-, az egyébiparcikk-, valamint a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított értékesítése. Folytatódott a visszaesés (2,3 százalékkal) a textil-, ruházati és lábbeliüzletek eladásainál.

Az Európai Unióban a februári kiskereskedelmi konjunktúra kissé javult az előző két hónaphoz képest. A 25 EU-tagországra és a 15 régebben csatlakozott országra egyaránt 1,9 százalékos februári növekedést becsült az Eurostat az előző év azonos hónapjához képest, míg az eurózóna országaiban a növekedés ennél mérsékeltebb (1,0 százalékos) volt. Hosszabb visszaesés után (1,1 százalékkal) nőtt a német kiskereskedelem forgalma, és mérséklődött a belga visszaesés is (a januári 5,0 százalékról 0,6 százalékra). A még nem minden országra publikált adatok szerint a legmagasabb növekedést a szlovák (12,5 százalék), valamint a litván (9,0 százalék) kiskereskedelem érte el.

A hazai kiskereskedelmi forgalom jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított volumene az első két hónapban 1,8, februárban 1,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem februári eladási volumene 0,2, a gépjármű-üzemanyag eladásoké 0,4 százalékkal mérséklődött az előző év azonos hónapjához képest.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik