Üzleti tippek

PSZÁF: Jó éve volt tavaly a pénzügyi szektornak

pénzügyi piac tavaly 18 százalékkal, a bruttó hazai terméket négy és félszeresen meghaladó ütemben nőtt – közölte szerdán a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. A bankok nyeresége csaknem hatvan százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, adózott nyereségük 275 milliárd forint volt.

Szerdán tette közzé a pénzügyi szektorok tavalyi tevékenységéről szóló jelentését a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), amelyből kiderül: az ágazat rekordévet zárt 2004-ben. A pénzügyi vállalkozások 30,1 ezer milliárd forintot mozgattak, így a piac 18 százalékos növekedést ért el, ami négy és félszerese a bruttó hazai termék (GDP) 4 százalékos növekedésének.

Az ágazat dinamikus növekedése nem minden piacon azonos mértékben jelentkezett. Folytatódott a befektetési vállalkozások mélyrepülése, ugyanakkor az előző évi térvesztés után ismét növekedni kezdtek a befektetési alapok. Tavaly tovább nőtt, és az év végére elérte a 148-at a befektetési alapok száma. Nettó eszközértékük 1066,8 milliárd forint volt az év végén, ami a 2003. év végi 879 milliárdhoz képest már növekedést jelent, a 2003. júniusi szintre (1147 milliárd) azonban még mindig nem sikerült visszatornázni az állományt – olvasható a PSZÁF jelentésében.

Ugyancsak javítottak előző évi – már akkor is figyelemreméltó, 29 százalékos – eredményükön a pénztárak, amelyek eredménye 32,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A magán-nyugdíjpénztárak taglétszáma százezerrel 2,4 millióra nőtt, 140 ezerrel emelkedett az egészségpénztárak, 30 ezerrel az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjainak száma, az önsegélyező pénztárak taglétszáma pedig már meghaladja a százezret. A magán-nyugdíjpénztári vagyon egy év alatt csaknem másfélszeresére, 561 milliárdról 803 milliárdra nőtt, a pénztárak összvagyona elérte a GDP 6,55 százalékát. 

Bár az ágazat többi szereplőjének növekedési üteme csökkent, több esetben ez csak az előző évi mutatók magas értékével, vagyis az úgynevezett bázishatással magyarázható. Így például bár a bankok növekedése 22,3 százalékról 19,1 százalékra lassult, mégis ez a szektor kiemelkedő eredményt ért el. Az adózott eredmény 174,4 milliárd forintról 58 százalékkal 275,2 milliárd forintra, a bankszektor tőkejövedelmezőségi mutatója 17,06 százalékról 23,4 százalékra emelkedett.

A hitelállomány csaknem húsz százalékkal, ezen belül a lakáscélú hitelek mennyisége 27,4 százalékkal, a fogyasztási hiteleké 30 százalékkal nőtt. A vállalkozói hitelállomány ugyanakkor csak 14,5 százalékkal emelkedett, szemben a 2003-as 22,7 százalékkal. A vállalkozói hiteleknek már a 70, míg a lakossági kölcsönöknek mintegy 50 százaléka devizahitel. 

Bár az egész pénzügyi szektorra jellemző a nagyfokú koncentráltság, hiszen húsz pénzügyi csoport – ebből 13 bank, 5 biztosító és 2 befektetési vállalkozás – fedi le az ágazat 85 százalékát, különösen a biztosítási piacon érezhető a nagyok túlsúlya. A múlt év végén 29 társaság és 36 egyesület foglalkozott biztosítással, ám a 65 szervezetből a díjbevételek alapján a már említett 5 biztosító fedi le a piac mintegy háromnegyedét.
A biztosítók díjbevételei tavaly 37 milliárd forinttal emelkedett, ami visszaesést jelent az előző évi 61 milliárdos növekedéshez képest. Az adózás előtti eredmény ugyanakkor 35 milliárdról 40,4 milliárd forintra növekedett, és tovább javult a sajáttőke-arányos nyereség is: 2002-ben 24,3 százalék volt, egy évvel később 24,9 százalék, tavaly pedig már 25,7 százalék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik