Üzleti tippek

Kedvezményeket kaphatnak az e-fizetők

Az Elektronikuskormányzat-központ a pénzügyi tárcával tárgyal arról, hogy az állam kedvezménnyel segítse az elektronikus fizetés hazai elterjesztését – mondta Baja Ferenc kormánymegbízott csütörtökön az Internethajón. A rendezvényen több mint négyszáz kormányzati döntéshozó és vállalati szakember festett képet az információs társadalom hazai állapotáról.

Az Elektronikuskormányzat-központ (EKK) tárgyalásokat folytat a Pénzügyminisztériummal arról, hogy az e-fizetés elterjesztését kedvezménnyel segítse az állam – közölte csütörtökön az Internethajón Baja Ferenc, elektronikus kormányzati szolgáltatásokért felelős politikai államtitkár. Az EKK szerint az elektronikus ügyintézéshez kapcsolódó fizetésnél bevezetett 15-20 százalékos kedvezmény sokat lendítene az e-fizetés elterjesztésén. 

Az elektronikus kormányzati szolgáltatások fejlesztésében nincs szükség stratégiai változtatásra – hangsúlyozta az államtitkár. Baja szerint bebizonyosodott, hogy az e-szolgáltatásokat nem lehet szigetszerű fejlesztésekkel megoldani, a rendszerek kiépítésében a kormány, az iparág szereplői, a civil szféra és az EU összhangjára van szükség.
A e-kormányzati szolgáltatásokat működtető rendszer alap-infrastruktúráját az Elektronikus Kormányzati Gerinchálózat adja, amelyhez ma már 107 budapesti és több mint 500 vidéki intézmény csatlakozott. Az állampolgárok a Kormányzati Portálon található Ügyfélkapun keresztül lépnek kapcsolatba a közigazgatással. Az ügyféltájékoztató központ létrehozására már megjelent a pályázat, itt az állampolgárok telefonon és interneten is kérhetnek majd segítséget hivatalos ügyeik intézéséhez. 

Április 1-je óta az Ügyfélkapun keresztül az APEH és az okmányirodák szolgáltatásai érhetők el. Szeptember 1-jétől működik majd az elektronikus cégeljárás, az év végéig pedig a felsőoktatási intézményekbe való jelentkezés és a statisztikai hivatalok felé történő adatszolgáltatás is. Az Ügyfélkapun keresztül már ebben az évben lehetővé válik az új gazdasági társaságok bejegyzése, idén a részvénytársaságok, 2006-tól pedig a kft.-k számára.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik