Üzleti tippek

BKV-MÁV-Volán: szeptembertől közös bérleten

Szeptembertől várhatóan bevezetik a BKV, a MÁV és a Volánbusz fővároson belüli szolgáltatásaira érvényes közös bérletet, mely becslések szerint havibérlet a 110 százaléka lesz– tudta meg a Világgazdaság.

A kormány, majd a fővárosi közgyűlés várhatóan ebben a hónapban tárgyalja a Budapesti Közlekedési Szövetség (BKSZ) létrehozásának kereteit meghatározó alapszerződést. Ennek keretében szeptember 1-jétől vezetnék be az egyesített bérletet.

Kéthelyi József, a BKSZ előkészítő iroda igazgatója a Világgazdaságnak elmondta, hogy az új utazási jegy a BKV havibérletnél tíz százalékkal lesz drágább, amellyel a régióban élők a három nagy budapesti szolgáltató (BKV, MÁV és Volánbusz) bármelyik járművén utazhat. A rendszeres helyközi utazásokra megváltott bérletek és az egyesített bérlet együttes felhasználásával (külső-belső bérletkombináció) menetdíjkedvezmény érhető el. Az eseti helyközi utazások során pedig az egyesített bérlet felhasználásával kiegészítő, illetve csatlakozó menetjegy lesz váltható a fővároson kívüli HÉV- és vasúti szakaszokra, valamint a helyközi autóbuszokra.

Az új bérletrendszer a közlekedési társaságoknak várhatóan veszteséget okoz majd, amelynek ellentételezésére önkormányzati és állami veszteségfinanszírozásra van szükség. Erre a büdzsé GKM fejezetében 432 millió forint szerepel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik