Üzleti tippek

Nemzetközi vidékfejlesztési konferencia Budapesten

A rendszerváltás legnagyobb vesztesei a kistelepülésen élő emberek voltak, ezért most a legfontosabb feladat a lemaradásuk megállítása és a vidéki kistérségekben a fejlődés elindítása – mondta Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten, A vidékfejlesztés a kibővített Európában című nemzetközi tanácskozáson.

A miniszter rámutatott: a magyarországi kistérségek egyharmadában még mindig a mezőgazdaság jelenti a megélhetés forrását, és ezért a vidékfejlesztés szorosan összefügg a mezőgazdaság modernizálásával. A konferenciát az Osztrák-Francia Központ az Európai Közeledésért elnevezésű szervezet rendezi a magyar fővárosban. A kétnapos tanácskozás célja, hogy a nemzeti kormányok megbízottai, valamint a szakmai szervezetek képviselői megvitassák az Európai Unió közös agrárpolitikájának fontosabb kérdéseit, különös tekintettel a vidékfejlesztésre és a bővítési folyamatra.

Németh Imre beszédében kitért arra, hogy 2000 és 2003 között a vidékfejlesztési célelőirányzatból több mint 10 milliárd forintot fordítottak azokra a pályázatokra, amellyel a vidéki lakosság életkörülményeit szerették volna jobbá tenni. Az agrártárca irányítója szólt arról, hogy a felzárkózást segítő SAPARD-program keretében Magyarország uniós csatlakozásának időpontjáig több mint 8 ezer pályázat érkezett, és ezek finanszírozására mintegy 64 milliárd forintot fordított a kormány az uniós támogatásokkal együtt. Ez a forrás több mint 100 milliárd forintos tényleges érték megvalósulását teszi lehetővé. A SAPARD-pénzek 40 százalékát már kifizették a pályázóknak.

A vidékfejlesztés céljait szolgálja az Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program (AVOP) is. A pályázók 125 milliárd forintos igényt nyújtottak be a fejlesztési célok megvalósítására már az első évben, így sok pályázati célra már nem is lehet pályázni, mivel három évre összesen 107 milliárd forintnyi forrás áll rendelkezésre az AVOP finanszírozására. A Nemzeti Vidékfejlesztési Terv pályázataira eddig 40 ezer támogatási kérelem érkezett, amelyből 32 ezerrel környezetgazdálkodási célokat kívánnak megvalósítani. (A három évre rendelkezésre álló forrás több mint 180 milliárd forint.)

Németh Imre tájékoztatta a jelenlévőket, hogy raktárépítési program kezdődött Magyarországon. Főként 15-20 ezer tonnás regionális gyűjtőtárolók építése kezdődik. Magyarország különösen fontosnak tartja a biomassza-felhasználás növelését az energetikában – mondta a miniszter. Az elektromos energia előállítása területén belátható időn belül 3,6 százalékos arányt, míg a folyékony hajtóanyagok tekintetében 2 százalékos arányt szeretne elérni e területen.

A vízgazdálkodás területén is megindultak a fejlesztések a mezőgazdasági vízbázis kiszélesítése érdekében. Itt a miniszter a Tisza és környékén megvalósítandó Vásárhelyi tervre utalt. A tanácskozáson a különböző külföldi előadók, például az Osztrák-Francia Központ az Európai Közeledésért elnevezésű fórum főtitkára, Peter Jankowitsch nagykövet azt hangoztatta, hogy Európa a mezőgazdaság tekintetében egy nyelven beszél és az újonnan belépett tagoknak fel kell zárkózniuk a közös mezőgazdasági politika második pilléréhez, a vidékfejlesztési célok megvalósításához is.

Németh Imre a tanácskozást megelőzően az MTI-nek elmondta: az unió közös agrárpolitikájának lényege az, hogy a vidéki embereknek a közjó érdekében végzett munkáját el kell ismerni és azt finanszírozni is szükséges. Ez mindenki érdeke, még akkor is, ha a mezőgazdasági tevékenység egyes helyeken piaci alapon már nem tartható fenn – mutatott rá a miniszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik